Főoldal Friss Csányi Sándor a Soproni Egyetemért Alapítvány kuratóriumának elnöke

Csányi Sándor a Soproni Egyetemért Alapítvány kuratóriumának elnöke

szerző robinwood

A felsőoktatási reform részeként több intézményben is zajlik az a korszerűbb működést szolgáló modellváltás, melynek során a modellváltó intézmények alapítói és fenntartói joga a közvetlen állami kézből vagyonkezelő alapítványokhoz kerülnek.

Augusztus 1-jétől az Állatorvostudományi Egyetem, a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem, a Miskolci Egyetem, a Neumann János Egyetem, a Széchenyi István Egyetem és a Soproni Egyetem vált modellt; hozzájuk csatlakozhat hetedikként a Színház- és Filmművészeti Egyetem.

A létrejövő alapítványok élén kuratórium áll, ezek tagjait pedig az alapján kérték fel, hogy értsenek az adott szakterülethez, a felsőoktatáshoz, illetve a kialakítani kívánt új világhoz, amely felé a felsőoktatási intézményeket kívánjuk vinni. A képzésen, az oktatáson túl tudományos és innovációs elvárás is megfogalmazódik. Az innováció tekintetében a magyar felsőoktatás alulteljesít.

szögezte le Bódis József szakképzésért felelős államtitkár

A modellváltás az eddigitől eltérő finanszírozási módszert hoz be a felsőoktatásba. Ennek lényege, hogy az eddigi egylábú (oktatási) finanszírozás helyett – osztrák mintára – háromlábú struktúrát vezetnek be, amelyben az oktatási tevékenység mellett az infrastruktúra fenntartását, illetve a tudományos-művészeti teljesítményt ismerik el. Utóbbit fele részben a jelenlegi számok – minősített kutatók, publikációs aktivitás stb. – fele részben a releváns egyetemi rangsorban elfoglalt helyezés alapján finanszírozzák.

A Soproni Egyetemért Alapítvány kuratóriumának elnöke Csányi Sándor, az OTP Bank Nyrt. elnök-vezérigazgatója, a kuratórium tagjai: Zambó Péter, az erdőkért és földügyekért felelős államtitkár, Ugró Sándor, a Kiskunsági Nemzeti Park igazgatója, Macsek Lajos, a Vértesi Erdő Zrt. vezérigazgatója és Csóka Péter, a FAO Erdészeti Bizottságának elnöke.
A Felügyelő Bizottságba Tóth Gábor, az Ipolyerdő gazdasági és termelési vezérigazgató-helyettese, Csóka György, a NAIK-Erdészeti Tudományos Intézet tudományos tanácsadója és Szabó István, az OTP Agrárágazati Igazgatóságának ügyvezető igazgató-helyettese kapott megbízást.

Csányi Sándor kinevezése kapcsán az alábbi nyilatkozatot adta a Kisalföld újságnak:

Megbízatásomat nemrég jelentették be, ezért korainak tartom a részletes nyilatkozattételt. Azt azonban fontos közölni, hogy a Soproni Egyetem az ország egyik legpatinásabb egyeteme. Rendkívüli jelentőségű a korszerű erdőgazdálkodás, természetvédelem és vadgazdálkodás fejlesztése Magyarországon.
A kutatótevékenység és az oktatás szorosabb kapcsolatát az is lehetővé teszi, hogy az Erdészeti Tudományos Intézet az egyetemhez kerül.
Az elsődleges és másodlagos fafeldolgozás fejlesztése kiemelt cél, hiszen az erdőgazdálkodás során kitermelt fa jelentős része alacsony fafeldolgozottsági szinten kerül ki az országból.
A közgazdaság-tudományi karon olyan felkészült diákok képzését tartjuk fontosnak, akik az alapvető makrogazdasági ismeretek, a vállalati gazdálkodás, a számviteli és pénzügyi ismeretek megszerzése mellett, elemzési képességgel is magas szinten rendelkeznek majd.
Ezen kompetenciák segítségével a Soproni Egyetem diplomásai a vállalatok gazdasági területein azonnal hasznosítható tudásukkal helyezkednek el, ágazatoktól függetlenül.
Úgy gondolom, hogy az óvodapedagógusi képzés területén az eddigi színvonalas munka folytatására van szükség.
Az ősszel elkészül egy közép- és hosszú távú fejlesztési stratégia, ennek megszületését követően szívesen állunk rendelkezésükre egy bővebb nyilatkozatra.

Ez is érdekes lehet számodra

Népszerű