Főoldal Friss Úgy tűnik, elmozdult a holtpontról a soproni mérnökképzés

Úgy tűnik, elmozdult a holtpontról a soproni mérnökképzés

szerző robinwood
alexandra-zee

A Nyugat-magyarországi Egyetem mind az összes, mind az első helyes jelentkezés tekintetében jobb eredményeket produkált az országos átlagnál: az összes jelentkező tekintetében 6%-kal, míg az első helyes jelentkezéseknél 10%-os növekedést tudott elérni a tavalyi évhez képest.

A 2016-os általános felsőoktatási felvételi eljárás első számait hétfőn publikálta a felvi.hu. Országosan 5%-kal növekedett az összes jelentkező száma a felsőoktatási intézményekbe, taroltak a gazdaságtudományi, pedagógiai és műszaki területek képzései.

A Nyugat-magyarországi Egyetemre összesen 6%-kal jelentkeztek többen, mint tavaly.

Azok aránya, akik az általuk választott intézmények sorrendjében első helyen jelölték meg az egyetemet, 10%-kal növekedett a tavalyi évhez képest. További kedvező változást hozhat a diákok érettségi eredményeitől függő sorrend módosítási lehetősége júniusban, és az augusztusi pótfelvételi.

Többen jelentkeztek országosan
2015-ben az általános felvételi eljárásban (a szeptemberben induló képzésekre) több mint 105 ezren adták be országosan a jelentkezésüket, idén ez a szám megnövekedett: a február 15-i jelentkezési határidőig 111 162-en nyújtották be jelentkezési lapjaikat, amely 5%-os növekedést jelent a tavalyi számokhoz képest. A jelentkezők 72%-a az alapképzésbe igyekszik. A legnépszerűbb területeken nincs változás, a gazdaságtudományi, pedagógiai és műszaki képzésekre jelentkeztek a legtöbben az országban: a három terület az összes jelentkezés több mint 60%-át fedi le.

Javított az NYME
A Nyugat-magyarországi Egyetem mind az összes, mind az első helyes jelentkezés tekintetében jobb eredményeket produkált az országos átlagnál: az összes jelentkező tekintetében 6%-kal, míg az első helyes jelentkezéseknél 10%-os növekedést tudott elérni a tavalyi évhez képest. Ezzel az eredménnyel a magyarországi felsőoktatási intézmények felső harmadához tartozik az egyetem.
Idén 2204 jelentkező rangsorolta első helyre az NymE-t, közülük a soproni Scarbantia Egyetemi Központba 1311 fő, a szombathelyi Savaria Egyetemi Központba 893 fő adta be első helyen a jelentkezését.

Erdőmérnöki Kar
Az unikális képzéseket gondozó karon tradicionálisan az erdőmérnöki osztatlan szak a legnépszerűbb: államilag finanszírozott képzésre első helyen 60-an adták be jelentkezésüket, az összes jelentkező e szakra 102 fő volt. Idén összesen 63-an jelentkeztek vadgazda mérnöki és 61-en természetvédelmi mérnöki szakra, legalábbis ami a nappali, államilag finanszírozott képzési formákat illeti. A vadgazda mérnöki szak levelező formában is népszerűnek bizonyult: első helyen 19-en, összesen 44-en jelentkeztek a képzésre.

Simonyi Károly Műszaki, Faanyagtudományi és Művészeti Kar
Az országosan egyedülálló faipari mérnök képzést is gondozó kar az utóbbi években jelentősen fejlesztette képzési palettáját, illetve idén hirdette meg először a mechatronikai mérnök alapképzését Sopronban. A korábban Zalaegerszegen az intézmény által gondozott képzés szeptembertől visszakerül a soproni Alma Materbe, az itt újdonságnak számító szak máris szép eredményeket ért el: összesen 42-en, első helyen 15-en jelentkeztek. A kar tradicionális, egyben legnépszerűbb képzése a faipari mérnöki képzés, amelyre összesen 75-en, első helyen 50-en jelentkeztek. Tervezőgrafika szakra idén kiemelkedő az érdeklődés, összesen 110-en, első helyen 42-en adták be a jelentkezésüket. Formatervezés szakra 23 első helyes és 70 összes jelentkezés jutott, míg a gazdaságinformatikai alapképzésre 42 összes jelentkező fele első helyen jelölte meg az egyetemet. E szakok mind növelni tudták a tavalyi eredményeiket.

Forrás: NYMEPRESS

Ez is érdekes lehet számodra

Népszerű