Főoldal Friss Elbontották a soproni uszodát

Elbontották a soproni uszodát

szerző Csonka Imre

Olvasom az Octogon cikkét, hogy „Így épül a világ legmagasabb faháza” és közben nem hagy nyugodni, hogy idehaza meg úgy darálunk be fából készült szerkezeteket, hogy azt se mondják, habakukk.

A soproni Lővér Fürdőről beszélek, ha valaki nem tudná. A napokban döntötték le a lábáról, mert épül az új élményközpont. Rendben van, régi volt, nem is túl praktikus, rissz-rossz gépészet stb.

Lehet, hogy öregszem és egyre nosztalgikusabbá válik a hozzáállásom, de a ragasztott fatartók az agárdi gyár – akkor és ma is – kuriózumnak számító alkotása, a faipar fellegvárában kicsit többet érdemelt volna.

Nem mondom, hogy ipartörténeti emlék, de évtizedekig nézték Sopron uszodába járó lakói. Olykor én magam is. Szerettem, azt a kupolát.

Csík Ferenc uszoda bontás

Fotó: magyarepitok.hu

Szóval nagyon csibészes lett volna, ha az egyetem, ha nem is minden elemét felhasználva, de örökül hagy belőle valamit az utókornak.

Tervez egy épületet, egy installációt egy padot egy akármit. Oda, az új uszoda mellé vagy a botanikus kertbe vagy bánom is én valahová.

Arról nem is beszélve, hogy a városban magas szintű építészképzés folyik. Nota bene milyen klassz projekt lett volna ebből a brutális anyagból tervezni.

 

UPDATE

Időközben kaptuk az információt, hogy az uszoda kupolájának íves rétegelt-ragasztott tartói a Soproni Egyetem Faszerkezet-vizsgáló laboratóriumába érkeztek további tudományos vizsgálat céljából. Köszönjük az észrevételt, dícséretes,  hogy vizsgálják, viszont a cikkből kiderül, mi nem teljesen erre gondoltunk.

(null)

Ez is érdekes lehet számodra

Népszerű