Főoldal Friss Garzon-Homag: innovatív megoldásokkal az export piacok felé

Garzon-Homag: innovatív megoldásokkal az export piacok felé

szerző robinwood
Garzon - Homag

...ismertük a Homag gépeket, évtizedek óta használjuk már a német gyártó termékeit, de most nem egyszerű gépvásárlásról volt szó.

Nagy Alajos, a Garzon csoport ügyvezetője

Sok szempontból rendhagyó eseménnyel zárták az elmúlt időszak talán legnagyobb hazai bútoripari beruházását. Volumenében, gondolatiságában és minőségében is tudtak újat mutatni a székesfehérvári rendezvényen.

Garzon - Homag

A Garzon Bútor Cégcsoport a hazai bútoripar egyik emblematikus “figurája”. Azon kevesek egyike, akinek sikerült a múlt értékeit megőrizni és most úgy tűnik, hogy új és teljesen XXI. századi tartalommal feltölteni.

A gyár falai és a szakember gárda a régi, minden más…

Az elsősorban minőségi korpusz bútor gyártással hírnevet szerzett vállalatcsoport idejekorán ismerte fel, hogy szimplán gépvásárlással, a régi megmunkáló állomások újra cserélésével csak egy bizonyos határig képesek fejlődni.

Ahhoz, hogy ne legyenek határok, valami más kell, egy újfajta gondolkodásmód, de mindenekelőtt a digitális információáramlás integrálása a napi gyártási folyamatokba.
Elképzeléseikhez a műszaki tartalmat a világ legnagyobb faipari gépgyártójának, a német Homag csoport magyarországi képviselője, a Lignomat Kft. munkatársai szállították.

Nagy Alajos - Garzon

Nagy Alajos

Mint azt köszöntőjében Nagy Alajos, a Garzon csoport ügyvezetője elmondta,

ismertük a Homag gépeket, évtizedek óta használjuk már a német gyártó termékeit, de most nem egyszerű gépvásárlásról volt szó. Olyan partnert kerestünk, akivel valóban közösen tudjuk menedzselni az általunk elképzelt fejlesztéseket. Nem egy szimpla megrendelő és beszállító kontextust szerettünk volna, hanem valós partneri viszonyt.

A kétnapos rendezvény első napja a Garzon bútorgyárról és partnereiről, a második nap pedik a gépekről, technológiáról és a Lignomatról szólt. Műfaját tekintve egy elegáns vevőtalálkozón érezhettük magunkat, ahol az indusztriális hátteret egy bútorgyár adja. A rendezvény erejét jelzi, hogy egy csütörtöki napon több száz döntéshozót, cégvezetőt sikerült leülteni a fehér asztal mellé.

Nagy Alajos házigazda mellett Schmidt Katalin, a Lignomat ügyvezetője, egyben a rendezvény háziasszonya moderálta az eseményt. Nem rejtették véka alá, hogy a több mint 200 meghívott között számos potenciális ügyfelet sejtenek és nem csupán elbüszkélkedni szerettek volna, hanem segíteni is üzleti partnereiknek.

Schmidt Katalin, Lignomat Kft.

Schmidt Katalin, Lignomat Kft.

A műszaki tartalom prezentálásának oroszlánrészét Mesics Ferenc, a Lignomat Kft. értékesítési igazgatója vállalta. Tömören vázolta fel a rendszerben való gondolkodás, az intelligens gépek és szerszámok, valamint a gyártás során keletkezett információk összességéből kirajzolódó jövőképet.

Mesics Ferenc, Lignomat Kft.

Mesics Ferenc, Lignomat Kft.

A sokszor futurisztikusnak tűnő előadásból a valóságba a prezentációkat követő gyárlátogatás hozott minket vissza.

A minisztérium is képviseltette magát

Mielőtt azonban kitérnénk az üzemben látottakra, nem szabad szó nélkül hagynunk a vendégszereplők produkcióját. Mindig zajos ha politikai részről is érkezik vendég, most is igényelt egy kis programmódosítást a rendezvény, de végül is azt kell mondjam, megérte.

Pomázi Gyula

Pomázi Gyula

Pomázi Gyulát, a Nemzetgazdasági Minisztérium iparstratégiáért és gazdaságszabályozásért felelős helyettes államtitkárát felkészült, a szakmát a helyén kezelő politikusként ismerhették meg a jelenlévők. Az elmúlt időszak lobbi tevékenységének köszönhetően a faipari szektort a kiemelten preferált területek közé emelte a minisztérium. Az innováció-vezérelt szektorok erősítését, valamint a járműipari függőség kompenzálását szeretnék segíteni.

Pomázi úgy látja, hogy a technológia és a tudás háttér adott, ugyanakkor a teljes gyártási folyamat digitalizációja és az hatékony értékesítés fejlesztésre szorul.

A kormány ezekre a területekre fog koncentrálni.

A protokoláris rész záró akkordjaként Schmidt Katalin invitálására spontán “kerekasztal beszélgetést” rögtönöztek a színpadon. Pomázi Gyula, Dr. Alpár Tibor dékán, Árkossy Tamás OAFSZ elnök, Nagy Alajos, Nagy Balázs (kereskedelmi igazgató, Forest Hungary Kft.) és Túroczki Zoltán (ügyvezető, Karnis Bútor Kft.) kapott szót és helyet.
A rögtönzött megszólalások és az élő adás varázsa érezhető volt, de pont ez teszi értékessé a hallottakat. Úgy tűnik, egy irányba néz a faipar. Konkrétan előre.

Garzon - Homag

Az üzemlátogatás során mindenki meggyőződhetett, hogy a 20 fős műszaki team, nevezetesen a Lignomat Kft., kiváló munkát végzett. Az idehaza nagy beruházásnak számító projekt műszaki tervezését, az optimalizálási folyamatok irányítását, a teljes logisztikát és értékesítési folyamatot is a szombathelyi cég menedzselte.
Továbbá tisztán látszott, hogy

a Garzon nem fog itt megállni és hamarosan felteszi a pontot az i-re.

Magyarul a munkaállomásokról érkező, gyártást és munkaszervezést segítő információk rendszerezésére fejlesztett programot, a TAPIO-t is a gyártás részévé teszik előbb-utóbb.

A gyártó centrumok mindegyikét működés közben láthattuk: a korpusz bútor gyártás minden technológiai elemét, a legmodernebb kivitelezésben. Impozáns és meggyőző volt, nemcsak a szaksajtó, hanem a meghívott szakemberek számára is.

Ez is érdekes lehet számodra

Népszerű