Főoldal Friss HOMAG TAPIO, felhő az asztalosműhelyek felett…

HOMAG TAPIO, felhő az asztalosműhelyek felett…

szerző robinwood

Pár éve már az industry 4.0 az első számú üzenet a Homagnál. Érezhető volt, hogy jönni fog valami, ami az eddigi gondolkodásunkat, a faipari gyártásról alkotott képünket felülírja majd, ugyanakkor koncentrálja és összefoglalja a közelmúlt fejlesztéseit.

Gazdasági elemzéseket olvasva, függetlenül attól, hogy milyen szakterületről van szó, szinte mindig oda lyukadunk ki, hogy a hatékonyság és a szervezettség hiánya okozza elsősorban piaci hátrányunkat.

A gépparkunk, alapanyag készletünk európai szintű, hatékonyságunk viszont nem.

A kérdés az: mit tud ezen a TAPIO változtatni?

HOMAG Tapio

A Tapio az első nyílt, digitális platform a faiparban, amely a teljes értékláncot követi, értve ez alatt a teljes termék előállítási folyamatot.
Azt mondják, a XXI. század üzemanyaga a digitális információ lesz (fordítsuk ezt úgy, hogy az ipari fejlődés hajtóereje…). 

A Homag most debütáló fejlesztése abszolút egyedülálló.

Egyedülálló

  • az új termék felfogásában,
  • designban,
  • minőségben
  • és nyitottságában (már amennyire ez ipari kategóriának tekinthető).

Ez a nyitott platform a jövőben régebbi gépekkel és más gyártók termékeivel is kompatibilis lesz.

A technológiai háttér a gépek és szerszámok oldaláról adott, sőt, alapanyag oldalról is, hiszen a kommunikációs elemek készen állnak arra, hogy interaktív szereplői legyenek egy olyan rendszernek, ahol minden a hatékonyság szolgálatában áll.

A faipar összetett vállalkozás: az ügyfelek igényeinek megértése mellett, a gyártás során keletkező digitális információk folyamatos elemzése és kiértékelése, az abból eredő következtetések levonása szükséges a sikerhez.

A Tapio magába foglalja a gépi kompetenciát, a szoftveres szakértelmet, adatelemzést és folyamatelemzést. Az optimális termelékenység érdekében

  • a program látja és figyeli az összes munkaállomást,
  • frissíti és rendszerezi a termelési adatokat, a munkaállomás aktuális státuszát,
  • gyártási folyamatot elemez
  • és pontos határidőmenedzsmentet vezet.

A Tapio olyan platform, amely a műhelyek és nagyvállalatok hatékonyságát, optimalizálását segíti a vállalat méretétől függetlenül.

A folyamatok során szerzett információk rendszerezése többféle szempont szerint történik. Más információkat küld a gépkezelőjének, mást a gyártásszervezőnek és megint mást a cégvezető számára.
Ezek az információk lehetnek gép állapotát jelző paraméterek, szerviz protokoll, gépvezérlési információk, gépkihasználtsági adatok, energiafelhasználási információk.
Ezeket nemcsak tárolja és közvetíti, hanem rendszerezi, figyelmeztetést küld, cselekvésre ösztönöz.

Íme két példa, hogy lásd, miről van szó…
A rendszer tudja, hogy adott gépnek mennyi a sűrített levegő igénye egy adott munkafolyamat esetén. Ha ez eltér az átlagostól, akkor ezt a rendszer jelzi és beavatkozást kér.
Egy teljesen más példa. Az élzáró automata felfűtését a gépkezelő az okos telefonjáról már munkába menet elindíthatja, hogy a műszak megkezdésekor már üzemi hőfokon várja a berendezés.

Két teljesen eltérő szolgáltatás, de mindkettő esetében az információs felhő és a webes alapú kommunikáció jelenti a hátteret. Érzékeltetni csak azt szerettük volna, hogy napi operatív munkák és elemző feladatok esetén is a Tapio lehet a megoldás.

HOMAG Tapio

A TAPIO egyébként egy nemzetközi referencia projekt, amelyet a Homag koordinált, a Microsoft és a
Softwar AG partnerként működött közre.

Ligna Hannover kiállításon egy QR kód beolvasásával szabadon elérhető lesz a program demo változata. Így minden látogató számára lehetőség nyílik majd, hogy kipróbálja a Homag legfrissebb, most debütáló fejlesztését. Ezt szolgálják majd a standokon található tabletek is.

A Homag City idén először egy térben, a 14-es pavilon teljes egészét elfoglalja majd. A cég magyarországi képviseletét ellátó szakemberek a kiállítás teljes ideje alatt várják az érdeklődőket.

Ez is érdekes lehet számodra

Népszerű