Főoldal Friss Nagy sikerrel rajtolt az Asztalosok az Asztalosokért rendezvénysorozat

Nagy sikerrel rajtolt az Asztalosok az Asztalosokért rendezvénysorozat

szerző Csonka Imre

Nagy sikerrel rajtolt el az Országos Asztalos- és Faipari Szövetség, a robinwood.hu szerkesztősége és az Egyetem SKMFM kara által életre hívott program. A projekt az egyetem faipari bázisiskoláit, pontosabban az ott tanuló asztalosokat, faipari technikusokat és az ipar szereplőit szeretné közelebb hozni.

Asztalosok az asztalosokért

Első alkalommal Szombathely és a Műszaki SZC Hefele Menyhért Építőipari és Faipari Szakgimnázium és Szakközépiskola látta vendégül az előadókat és az egyetem képviselőit

Alapvetően a diákokat célozták meg a szervezők, de a rendezvény nyitott volt mindenki számára és nem titkolt szándék, hogy a diákok mellett a gyakorlati helyeket biztosító vállalkozások, mesterek is jelen legyenek a workshopokon.
Már az első alkalommal több helyi cég is ellátogatott a rendezvényre. A fiatalok integrálása a szövetség munájába különösen fontos. Jól mutatja ezt az is, hogy több elnökségi tag is jelen volt a rendezvényen, köztük Molnár Péter volt elnök és Baranyai Pál volt alelnök is.

A szakmai napon teltház volt

A profi vendéglátásért és a szervezés segítéséért külön köszönet az iskola szakoktatóinak és vezetőségének. A szervezők nevében itt szeretnénk megköszönni az előadóknak, hogy időt szántak a felkészülésre és az előadások megtartására.

Az előadók felkérése során a szervezők igyekeztek a régióból, az iskola közvetlen környezetéből vállalkozásokat felkérni. Első alkalommal igazán nem okozott ez gondot, hiszen Szombathely és környéke rendkívül erős faiparos háttérrel rendelkezik. Nemcsak a gyártás és kivitelezés terén, hanem a szektort kiszolgáló kereskedő cégek és képviseletek vonatkozásában is.

Árkossy Tamás - Asztalosok az asztalosokért

Árkossy Tamás – OAFSZ elnök

A rendezvény nyitó akkordja Árkossy Tamás köszöntője volt.

Tudjuk, hogy más kézműves szakmákhoz hasonlóan a fa- és asztalosipar is nehéz helyzetben van. A negyedik ipari forradalomként aposztrofált gazdasági- és ipartechnikai változások ezt a szakmakört is elérték, és pár éven belül gyökeresen átalakítják majd az asztalosságról alkotott képünket. Ez egyrészről jó, hiszen a fejlődés mindig újat, ezzel együtt új sikereket hozhat, másrészről, ha felkészületlenül ér minket, akkor félelmet és bizonytalanságot szülhet.
Nincs más lehetőségünk, mint felkészülni és kihasználni az új technológiák adta lehetőségeket, elsajátítani egy új munkaszervezési, gyártástechnológiai és értékesítési attitűdöt, egy, az eddigiektől eltérő szempontok alapján felépített tudást.
Ennek az előttünk álló munkának az első lépése a szakképzés kézenfogása, az oktató intézmények és szakoktatók és nem utolsó sorban az asztalos szakmát választó diákok segítése.

Az előadók között köszönthettük a

Előadásaik során más-más megközelítésben, de mindenki exponált helyre helyezte, hogy rendkívül izgalmas időszak elé néz az iparág. Egyrészről az industry 4.0-ként aposztrofált jelenség már idehaza is elérte a szakmakört, másrészről hasonlóan más kézműves szakmákhoz, óriási szakemberhiány kezd kialakulni.

Harkay Péter - Asztalosok az asztalosokért
Harkay Péter - NYPAN Kft.
Patona László - Asztalosok az asztalosokért
Patona László - AKE Hungária Kft.
Mesics Ferenc - Asztalosok az asztalosokért
Mesics Ferenc - Lignomat Kft.
Csercsics Antal - Asztalosok az asztalosokért
Csercsics Antal - Csercsics Faipari Kft.
A jövőben tehát a jól képzett, tájékozott asztalosok, faipari technikusok kivételezett helyzetben lesznek majd a munkaerő piacon.

A szakmai nap záró előadása során a Soproni Egyetem faipari szakirányú képzési lehetőségeit ismerhették meg a diákok. Dr. Alpár Tibor dékán tolmácsolásában. Sajnos mára nemcsak asztalosokból és faipari technikusokból, hanem mérnökökből is hiány van a munkaerőpiacon.

Dr. Alpár Tibor – Nyugat-magyarországi Egyetem Faipari Mérnöki Karának dékánja

A program következő állomása Sopron, az időpontról a robinwood.hu hasábjain olvashattok majd.

Ez is érdekes lehet számodra

Népszerű