Főoldal Alapanyag A legmenőbb konyhai munkalapok kompaktlemezből készülnek

A legmenőbb konyhai munkalapok kompaktlemezből készülnek

szerző robinwood

Nem ismeretlen anyag az asztalosok előtt a kompaktlemez. Igazán nagy igénybevételnek kitett felületek esetén az egyik legjobb választás. Nemcsak azért, mert hagyományos forgácsolószerszámokkal megmunkálható, hanem mert

  • nem igényel élzárást,
  • nem ázik fel,
  • egyszerűen tisztítható (kávé vörösbor egyéb szennyeződések tökéletesen eltávolíthatók a felületről),
  • pórusmentes, zárt és higiénikus,
  • CNC megmunkáláshoz is egyszerűen illeszthető,
  • de ami a legfontosabb, roppant ellenálló.

A JAF Holz kínálatában a standard lapméretek mellett már elérhetők a konyhai munkalap kialakításához optimalizált lapok is. Esetünkben ez 12 mm vastagságot és 4100×650 vagy 1300 mm széles táblákat jelent. Mint látható,

a normál és dupla széles konyhapult előállítása sem jelent majd gondot.

A befoglaló méreteken kívül fontos megemlíteni, hogy a standard mag színek mellett világos (fehér) és néhány szín esetén szürke maggal is választhatjuk a lapokat, ez még harmonikusabb megjelenést kölcsönöz a kompakt lemezből készült munkalapoknak.

A lapok felülete lehet finoman prégelt és durvább textúrájú is, további újdonság az ujjlenyomatmentes matt felület. Az elsőből gyakorlatilag a teljes színkínálat elérhető.

L vagy U alakú konyhapultok kialakításakor a sablon mellett összemart élek még tökéletesebb megjelenése érdekében az angol Unica cég speciális fuga anyagát kínálják. Ez a cég gyártja egyébként azokat az összehúzó vasalatokat is, amiket direkt ehhez a termékcsaládhoz fejlesztettek. A mindössze 12 mm-es vastagság ugyanis extra vasalatot kíván.

A szerelés és szállítás során a gyártó felhívja a figyelmet a lapok nagy súlyára. Ugyan rendkívül ellenálló anyagról beszélünk, de a nagy súly miatt kellő körültekintéssel kell eljárnunk a szállítás és beépítés során. A paneleket kellően masszív alépítményre kell helyezni, magyarán a korpuszoknak nagy teherbírásúnak kell lenni.

A munkalap rögzítése során a panel középső részén fix, míg a panelek szélein a dilatációt kompenzálni tudó megoldást javasol a gyártó. Rögzítés esetén minden esetben előfúrást kell alkalmazni.

Mosogatótálcák, kerámia lapok beépítésekor figyelni kell arra, hogy kerüljük a sarkos kivágásokat, célszerű minimum 5 mm-es rádiusszal dolgoznunk, így nem keletkezik feszültség a sarkok kialakítása során a lapban. Abban az esetben, ha egy vállat kell kialakítani, például mosogatótálca beépítésénél a 12 mm vastag panel esetén maximum 6 mm lehet a marási mélység. Panelek illesztése, toldása esetén attól függetlenül, hogy milyen technológiát használunk, a minimális falvastagság 3 mm.

Az Egger és a Fundermax márkák mellett egy olasz gyártó termékei is elérhetők. Az ARPA Fenix kínálatában antibakteriális felülettel készített kompaktlemezek is bekerültek.
A 12 mm-es vastagság könnyedebbé és egyedivé teszi a kompaktlemez pulttal készülő konyhákat.

Ez is érdekes lehet számodra

Népszerű