Főoldal Friss Art-Innova, Komlóról a nagyvilágba

Art-Innova, Komlóról a nagyvilágba

szerző Csonka Imre

Ha kicsit hatásvadász szeretnék lenni, akkor akár azt is mondhatnám, hogy a 2008-as válságnak köszönhetjük a cégünk mai formáját és eredményeit.

Ezzel a felütéssel ültünk le beszélgetni a komlói székhelyű Art-Innova Kft. ügyvezetőjével, Bischof Balázzsal.

Bischof Balázs és Kacsa Zoltán (balról jobbra), az ART-INNOVA Kft. alapítói

A mára kizárólag nagy volumenű, professzionális bútor és belsőépítészeti elemek gyártásával foglalkozó ART-INNOVA Kft. komoly referenciákkal bír nemcsak Európában, hanem a tengerentúlon is. Sikereiket persze elsősorban bátorságuknak és tudásuknak köszönhetik, ugyanakkor a technológia-fejlesztés terén, valamint a hosszútávú gyártásfejlesztés koncepciójának formálásában a Formance team jelenléte mindenképpen meghatározó elem volt.

Gyártással és kereskedelemmel foglalkoztunk, elsősorban a hazai piac felé orientálódva. Aztán a 2008-as gazdasági válságot követően leültünk a tulajdonostársammal, vettünk egy nagy levegőt és eldöntöttük, hogy radikálisan változtatunk az eddigi koncepción.
Igyekeztünk specializálódni és kidolgozni egy olyan egyedi értékesítési formát, vagy mondhatjuk piaci magatartásnak is, amivel a nagyon kitett hazai piactól függetleníteni tudjuk magunkat.
Kizárólag gyártással akartunk foglalkozni és elsősorban közületi ügyfeleknek.

ART-INNOVA

Ennek ellenére itt a cég központban impozáns üzlet és kiállítótér fogadja az ügyfeleket. Mégis maradt a kereskedelem is?
Végül igen. Képviselünk jó pár hazai és külföldi céget, ezek többnyire magas minőségű bútoripari beszállítók, de alapvetően sikerült a gyártásra fókuszálnunk. Nem is szeretnénk ezeken az arányokon a jövőben változtatni. A fejlesztései stratégiánk más irányba mutat.

Mielőtt a fejlesztésekről beszélnénk, lehet tudni mi lett a speciális piaci szereplésről?
Igen, persze. Alapvetően eldöntöttük, hogy csak gyártunk és azt is, hogy elsősorban Ausztria és Németország felé próbáljuk értékesíteni a tudásunkat. Nyelvi problémáink nem voltak. A kérdés már csak az volt, hogyan szerzünk munkát, mivel nem szerettünk volna lakossági megrendelésekkel foglalkozni.
Ausztriában számos nagy tradícióval bíró kis asztalosipari családi vállalkozás van, akik felé óriási a bizalom, jó eséllyel indulnak a helyi tendereken. Ugyanakkor nincs, vagy nem volt mögöttük nagy gyártói kapacitás. Minket nem ismertek, de volt mögöttünk tapasztalat és volumen. Megpróbáltuk őket meggyőzni, hogy induljunk közösen egy-egy tenderen, és hogy bízzanak bennünk.

Sikerült?
Igen. Nem volt egyszerű, de lassan kiépült a bizalom.
Mára komoly ügyfélkörrel rendelkezünk.

Elsősorban üzletberendezések, szállodák, kórházak, belsőépítészeti elemeinek, bútorainak gyártását, bizonyos esetekben tervezését végezzük.

Referenciáink között ott vannak a hazai Spar üzletek éppúgy, mint az ausztriai Spar boltok.

Art-Innova SparArt-Innova SparArt-Innova Spar

Európán kívül is vannak munkáink, már második éve készítünk postahivatali bútorokat az USA-ba és Kanadába is.

Magas minőségű gyártáshoz profi gyártás előkészítés, jó minőségű alapanyag, kiváló technológia és jó szakember kell. Vagy?
Ajajj, nem leszek népszerű, ha belekezdünk a szakképzés taglalásába, de azért pár szóban tegyük meg. Már csak azért is, mert a technológiai fejlesztés és a szakképzés, ha nem is szimbiózisban él, de mindenképpen hat egymásra.

Szóval alapvetően tragikusnak látom a szakképzést, de talán, ami még ennél is elkeserítőbb, az az a jelenség, hogy a fiatalok nem tudják értelmezni ezt a típusú „kétkezi munkát”.

Azért indokolt az idézőjel, mert ez már rég nem az az asztalosság, amit apáink végeztek. De mindegy is. Egyébként ez nem hazai jelenség, hanem európai viszonylatban is probléma.

Magyarán nincs munkaerő.

Mi 25-en vagyunk most jelen pillanatban és többek között a fent említett okokból nem is tervezünk nagyobb létszámú céget. Bizonyos szempontból kockázati tényezővé vált az emberi munkaerőtől való függés.

Akkor ezt úgy kell érteni, hogy a technológiai fejlesztések, nem szimplán műszaki előrelépést jelentenek a jövőben, hanem a teljes automatizáltságra való törekvést? Az Art-Innova Kft. az egyik kiemelt szereplője a kormányzat “ipar 4.0” projektjének. Gondolom ez a két dolog nem véletlen?
Automatizált gyártással, intelligens üzemek fejlesztésével foglalkozó szakemberek hosszasan elemezték a munkánkat, illetve a gyártó üzemünket. Ezt követően kerültünk bele abba a körbe, akiket az Innovációs és Technológiai Minisztérium kiemelt figyelemmel kísér majd és mintaüzemként delegál.

Ez közös siker a Formance Kft.-vel.

Ez nem kis elismerés önöknek és a Formance csapatának. A gyártói hátteret nézve akár BIESSE referencia üzem is lehetnének, biztosan nem véletlen a márkaválasztás.
Igazából először nem márkát választottunk, hanem olyan partnert kerestünk, akik komplexen átlátják és értik a fejlesztési törekvéseinket. Mi is, ők is kész modulokkal dolgozunk, de mégis van egyfajta flexibilitás, amivel igazodhatunk a célhoz.
A Formance Kft. és rajtuk keresztül a BIESSE ezt értette. Nyilván a rendkívül magas műszaki tartalom ezen a szinten evidencia, ezért nem is taglalom.

ART-INNOVA BiesseART-INNOVA Biesse

A gépek ennek a munkának a látványos részét adják, de a háttérben olyan gyártáselőkészítés, tervezésfejlesztés, automatizálási folyamatok fejlesztése történik velük közösen, ami az értékteremtés igazi záloga.
A mi elképzelésünk egy olyan automatizált üzem, ahol a gyártás a lehető legnagyobb mértékben független minden külső tényezőtől. Szerencsére kiváló tervező-szoftverekkel, és a gyártást segítő informatikai háttérrel támogatnak minket a BIESSE részéről.

Elsősorban korpuszbútorokat, fa alapú laptermékekből készült belsőépítészeti elemeket gyártanak, a tömörfa megmunkálás nem meghatározó. Van konkrét fejlesztési lépés, amit a közeljövőben terveznek?
Természetesen mindig van olyan új technológiai fejlesztés, amit szívesen használnánk a napi munkánk során, de mi most elsődlegesen a gyártásszervezésre, az automatizálás magasabb szintre emelésére és a még tökéletesebb gyártáselőkészítésre fókuszálunk.

Ez is érdekes lehet számodra

Népszerű