Főoldal Friss Bécsbe tervezik a világ legmagasabb faházát

Bécsbe tervezik a világ legmagasabb faházát

szerző robinwood

Bécs legújabb városrészében, a Seestadt Aspernben építenék fel a világ legmagasabb faházát. A HoHo Wien 24 emeletes és 84 méteres magasságával a fenntartható építkezés példájává válna.

A bécsi U2 metróvonal végállomásánál, a Seestadt metrómegállónál tervezik felépíteni a világ legmagasabb faházát. Bár a rekorder egyelőre a norvégiai Bergenben található, egy 49 méter magas faház, a bécsi Holzhochhaus (“HoHo Wien”) 84 méteres magasságával átvenné az első helyet. Az épületben étterem, hotel, apartmanok, irodák, valamint wellness- és egészségügyi részlegek is helyet kapnak majd. Becslések szerint a beruházás költsége 65 millió euró lesz.

150225_Visualisierung_HoHoWien

A fa mint építőanyag fontos szerepet tölt be a bécsi építészetben, így a HoHo Wien-projektnek is hangsúlyos eleme lesz a fafelhasználáson alapuló fenntartható építkezés. Az új fa-hibrid-építési módszer lényege, hogy az épület központi tengelyét egy erős vasbeton szerkezet adja, megerősítve a fa tartószerkezetet. A földszint fölötti szinteken a faanyag felhasználási aránya eléri a 75%-ot. A legnagyobb kihívást egy fa magasháznál a tűzvédelem jelenti, ezt automatikus tűzoltóberendezések és kisebb tűzszakaszok kialakításával oldják meg.

A beruházás helyszínválasztása sem véletlen, a 2009-ben indult városfejlesztési projekt, a Seestadt Aspern a fenntartható városfejlesztés példája. Az innovatív megoldások és az energiaforrásokkal való felelősségteljes bánásmód fontos részét képezik a koncepciónak. A városrész délkeleti részében már 213 lakás és nyolc üzlet is fafelhasználáson alapuló építési módszerrel valósult meg. A 23,2 millió eurós építési költségekből Bécs város 7,9 millió euró támogatást biztosított.

A fa, mint építőanyag tűnik az egyik legmeghatározóbb elemnek a jövő építőiparában, méghozzá nemcsak a fenntartható városfejlesztés, hanem a források gazdaságos felhasználása szempontjából is. Ezek Bécs számára is meghatározóak.

-mondta Brigitte Jilka, Bécs városépítési igazgatója

Mivel az éves fautánpótlás meghaladja a felhasználás mértékét, a fa fenntartható módon használható nyersanyag. Könnyű súlya ellenére nagy szilárdságú és jó a szigetelőképessége is. Ezen kívül nem elhanyagolható szempont, hogy a fa feldolgozásának energiaigénye jóval alacsonyabb, mint a betoné vagy az acélé.

A HoHo Wien honlapja: http://www.hoho-wien.at/

Forrás: epiteszforum.hu

Ez is érdekes lehet számodra

Népszerű