Főoldal Friss Biesse Rover M5: flexi boy a műhelyben

Biesse Rover M5: flexi boy a műhelyben

szerző robinwood

A Rover sorozat legújabb tagja 2016-ban debütált a szakma előtt, a Ligna Hannoveren mi is találkozhatunk vele élőben, de hogy ne menjünk felkészületlenül, lássuk, mi is a vágy titokzatos tárgya.

Biesse Rover M5

Miután a Biesse megvásárolta az Uniteam céget,

várható volt, hogy új modell érkezik a Biesse termékpalettájára.

A közös fejlesztés az Uniteam céggel egy igazi klasszikus kooperáció volt. Mindenki azt hozta, amiben a legjobb. A Biesse CNC-s múltját nem kell magyarázni, az Uniteam pedig a nagy átmérőjű anyagmegmunkálás terén számít szakértőnek.

A Biesse és az Uniteam közös fejlesztése kinézetben formabontó, műszaki tartalom terén rendhagyó

Mi volt a cél amikor a tervezőasztalhoz ültek?
A gép tervezésekor egy kompakt és flexibilis CNC megmunkálóközpont megalkotása lebegett a konstruktőrök szeme előtt. Egy olyan gép megalkotása, amelyik kellően kompakt ahhoz, hogy

  • akár egy kisebb csarnokba is telepíthető legyen,
  • ugyanakkor körbejárható,
  • a biztonsági zónák kialakítását követően sem foglalja el a fél műhelyt.

Ez sikerült, hiszen vákumpumpával együtt 18m2-en elfér a Rover M5.

Flexibilis, rendkívül rugalmas és sokoldalú, szószerint új dimenzióba helyezi a gyártást. Köszönhetően többek között annak, hogy a megmunkálás (tengely) ‘z’ irányú hasznos mozgása akár 530 mm is lehet. Ez a paraméter lehetővé teszi “extrém magas” alkatrészek megmunkálását. Emellett az asztal és a vákumpapucsok elhelyezése, a rögzítő felület kialakítása rugalmas, teljes mértékben az alkatrész geometriájához igazítható.

Mi jellemzi?

  • Öt tengely,
  • 13 kW-os motor
  • és két darab szerszámtár.

Ebből egy standard, a második opcionálisan rendelhető.

Biesse Rover M5

A szerszámtárban 15 szerszámot tudunk elhelyezni, így összesen akár 30 db szerszám áll a rendelkezésünkre, ami nem kevés. 160 mm-es szerszámátmérő mellett biztosított a tárban három hely, amelybe 350 mm-es átmérőjű szerszám is behelyezhető.

Biesse Rover M5

A Rover sorozat többi gépénél általában hátulról nyitható a szerszámtár és itt férünk hozzá a szerszámokhoz csere esetén. A Biesse Rover M5 esetében a gép bal oldalán elhelyezett monitor (érintőképernyő) mellé tették a szerszámtár ajtaját. Így nem kell megkerülnünk a gépet.

A fenti példa egy a számos fejlesztésből, amit az ergonomikus kialakítás érdekében tettek. Próbáltak minden sztenderd megoldást újra gondolni.

Biesse Rover M5

A gép rendkívül biztonságos, a teljes munkafolyamatot láthatjuk és követhetjük a full transzparens panoráma burkolaton keresztül.

Ez is érdekes lehet számodra

Népszerű