Főoldal Gazdaság Van hova fejlődnie a magyar építőiparnak

Van hova fejlődnie a magyar építőiparnak

szerző robinwood

A hazai építőipar legnagyobb problémája a hatékonyság, hiszen Ausztria ugyanannyi foglalkoztatottal közel hatszor több termelési értéket tud előállítani, mint Magyarország. Legalább 60 ezer be sem tanított szakmunkás dolgozik a szektorban – olvasható a HVG.hu-n.

Nyugati szomszédunknál 2016-ban körülbelül hatszor akkora volt az építőipar teljesítménye, mint Magyarországon. Csehország termelési értéke nagyjából háromszorosa a magyarénak, míg a foglalkoztatottak száma alig másfélszer annyi. Magyarországon „a legnagyobb probléma a hatékonyság” – emelte ki előadásában Koji László, az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetségének (ÉVOSZ) elnöke a Világgazdaság ingatlanpiaci konferenciáján – számolt be róla a lap. Az elmúlt 10 évben az építőipar szolgáltatásaira alig volt igény, a kereslet megjelenésének egyik évről a másikra nagyon nehéz eleget tenni – tette hozzá.

Koji László szerint olyan piaci helyzet állt elő, mely ki fogja kényszeríteni a magyar építőipartól azt a javulást a hatékonyságban, amire szükség van. A KSH adatai szerint folyamatosan, hónapról hónapra nő az ágazat hatékonysága. Az építőipar értéke csaknem 2500 milliárd forintot tett ki tavaly, ez közel 30 százalékos növekedést jelent éves szinten. A múlt évben az építőipar árai összességében 5,2 százalékkal, a lakásépítéseknél pedig 10-12 százalékkal nőttek. Koji hozzátette, a négyzetméterárak ennél nagyobb mértékű emelkedésért viszont már nem az építőipar a felelős.

Az ágazat elmúlt tíz évével kapcsolatban még egy szomorú tényt állapított meg: az első öt évben kb. 80 ezer embert bocsátottak el az építőipari cégek, melyek viszont az elmúlt öt évben 60 ezret fölvettek, többségük azonban nem szakember, hanem „be sem tanított szakmunkás”. Koji szerint a rendszerváltáskor a legjobb szakmunkásokból kényszervállalkozók lettek, ők most érték el a nyugdíjkorhatárt, és a statisztikák szerint az első generációváltás harmada sikertelen, azaz a vállalkozások száma csökkeni fog.

Az elmúlt években összesen 350 ezer új lakásnak kellett volna épülnie, de csak 150 ezer épült, 400 ezret kellett volna felújítani, de csak 180 ezret sikerült – sorolta Koji László. Véleménye szerint a lakásügy Magyarországon fontos terület, mert ezzel a lakosságot is bevonjuk a GDP-termelésbe. „Mindezt a kormányzati székekből is látni kell” – tette hozzá, kiemelve, hogy az 5 százalékos áfa szerinte mindenkinek jó.

A szektorban jelentős, 13,1 százalékos átlagos béremelés zajlott tavaly, mely magasabb a 12,9 százalékos nemzetgazdasági átlagnál. Koji szerint óriási hátránya az építőiparnak, hogy lassan zárkózik fel, mert rossz lesz az ágazat megítélése. Az üzleti tevékenységet az ÉVOSZ felmérése szerint leginkább a szakemberhiány (86 százalék) hátráltatja, ezt követi a kapacitás hiánya, elavultsága (35 százaléka), valamit a magas adminisztrációs terhek (34 százalék).

Ez is érdekes lehet számodra

Népszerű