Főoldal Gazdaság Csökkent a bürokrácia, nőtt az építési kedv Magyarországon

Csökkent a bürokrácia, nőtt az építési kedv Magyarországon

szerző robinwood

A KSH adatai szerint 2016 első három negyedévében majdnem 21 400 építési engedélyt, illetve bejelentést hagytak jóvá. Ez országosan több mint duplája, Budapesten a háromszorosa az előző évi adatnak. Az újlakás építések növekedését segítő számos intézkedés közül az építési engedély-könnyítés hatása is egyre inkább tetten érhető.

A CSOK 2015 júniusában lépett életbe, felhasználási körét folyamatosan bővítik.

Tavaly január 1-től 27 %-ról 5 %-ra csökkentették a lakásépítés áfáját.

Kevesebb szó esik azonban arról, mennyire járul hozzá a növekedéshez, hogy már nem minden épületre kell építési engedélyt kérni. Az Építési törvény 2016 elejétől érvényes új rendelkezése szerint a 300m2 alatti, nem értékesítésre szánt lakóépület építése már egyszerű bejelentéssel is megkezdhető. Ráadásul az önerős lakásépítést támogatva, ugyancsak 2016-tól

az építési költség áfatartalma bizonyos feltételekkel 5 millió forintig visszaigényelhető.

Tavaly csak az első fél évben több mint 6500 egyszerű bejelentés érkezett újépítésű, 300 m2 alatti ingatlanok építéséről. Ez az adat már túlszárnyalta a 2015 egész éves építési engedélyek számát.

Ráadásul idén január elsejétől újabb rendelkezés lépett érvénybe, már nemcsak az új építkezések megkezdésénél lehet az egyszerű bejelentést használni, hanem a meglévő épületek bővítésénél is, ha az összes alapterület nem haladja meg a 300 m2-et.

Az újlakás építések drasztikus növekedése nem csak a társasházi lakások iránt tapasztalható keresletnövekedésnek köszönhető. Bár a híradások többsége az áfa-csökkentést és a CSOK-hatást emeli ki, az állami intézkedéscsomag kevésbé látható elemei is ezt támogatják. Mindezeknek köszönhetően ingatlan befektetők mellett a magánszemélyek építkezési kedve is megjött. A várhatóan idén és jövőre átadott ingatlanok látványosan növekvő száma közép- és hosszútávon is az újlakás-piac egészének további erősödését jelzik előre.

– értékelt Valkó Dávid, az OTP Ingatlanpont vezető elemzője.

Forrás: Építészfórum

Ez is érdekes lehet számodra

Népszerű