Főoldal Friss Nőtt az igényelt lakáshitelek nagysága

Nőtt az igényelt lakáshitelek nagysága

szerző robinwood

2017 első negyedévében átlagosan 7,9 millió forint összegű lakáshitelt igényeltek, szemben például a 2012 második negyedévi 4,2 millió forinttal. E mögött az alacsony kamatok, a lakások árának drágulása, a reálbérek növekedése és a lakosság hitelfelvételi kedvének növekedése áll – mondta Kovács Antal, az OTP Bank vezérigazgató-helyettese.

Az idei év első két hónapjában az ingatlanhitel-piac meghaladta a 85 milliárd forintot, szemben a 2016 január-februári 59 milliárd forinttal, ez 44 százalékos bővülést jelent. Az OTP Bank piaci részesedése a támogatott lakás-hitelek terén meghaladja 60 százalékot – mondta Kovács Antal.

A Magyarországon kiközvetített ingatlanhitelek az elmúlt évben mintegy 27 százalékkal bővültek, a 2015. évi 415 milliárd forintról 526 milliárd forintra, 2017-ben 40 százalékot meghaladó növekedést vár az OTP vezetése.

Továbbra is minden második családi otthonteremtési kedvezményt (csok) az OTP Bank folyósítja. A csok mellett egyre többen gondolkodnak a komplex lakásmegoldási lehetőségekben és igénylik a többi állami támogatási formát is, így lakástakarék-pénztári megoldásokat, kamattámogatott lakáshitelt, a lakáshitel cafeteria lehetőségeit. Ezek segítségével ugyanis több millió forintos további támogatás érhető el – fejtette ki.

A csok 2015. júliusi indulása óta az OTP Bank 35,8 milliárd forint állami hozzájárulást utalt ki a jogosult családok számára. Ez az összeg több mint 14 ezer család között oszlik szét. Az igénylők 73 százaléka használt lakás megvételére vette fel a csok-ot, ezt követi az építés 18,5 százalékkal, új lakás vásárlásra 6,5 százalékuk, bővítésre mindössze 2 százalékuk igényelte a támogatást.

Forrás: HVG

Ez is érdekes lehet számodra

Népszerű