Főoldal Gazdaság Lakásépítési kedvben és az ingatlanárak drágulásában is Magyarország vezeti az európai uniós rangsort

Lakásépítési kedvben és az ingatlanárak drágulásában is Magyarország vezeti az európai uniós rangsort

szerző robinwood

Az Európai Unión belül Magyarországon nőtt leginkább a lakásépítési kedv a második negyedévben. A kettőnél több lakásos társasházakra kiadott engedélyek száma több mint 230 százalékkal emelkedett az előző év azonos időszakához képest – derül ki az ingatlan.com Eurostat-adatok alapján készített összeállításából.

Magyarország kiugró eredménye nem meglepő az elmúlt hónapok tapasztalatai alapján. Az ingatlan.com adatai szerint az az elmúlt egy évben az

új lakások iránti kereslet 43 százalékkal nőtt, a kínálat pedig 53 százalékkal bővült.

A kínálat az új lakások piacán a következő hónapokban várhatóan tovább növekszik, mert sorra indulnak be az idén építési engedélyhez jutó lakásfejlesztések – kommentál Balogh László, az ingatlan.com vezető gazdasági szakértője.

Hazánk egyébként nem csak a lakásépítési kedvével tartozik az európai élbolyba, hanem a lakások drágulásával is. Míg uniós átlagban a második negyedévben 4 százalékkal nőttek a lakásárak, Magyarországon és Lettországban több mint 10 százalékos volt a drágulás, ami a legjelentősebb emelkedés volt az EU-n belül. Lengyelországban 0,4 százalékos volt a drágulás, ami lényegében inkább stagnálásnak felel meg.

“Magyarországon a válság 2009-et követően mélybe taszította az ingatlanpiacot: a kereslet és a kínálat, ezzel összefüggésben a lakásépítési kedv is visszaesett. Körülbelül két éve indult meg a fellendülés, a piac pedig behozta a lemaradást” 

– értékelte az Eurostat adatait az ingatlan.com szakértője.

Balogh László szerint az új építésű lakások piacán nem megy egyik napról a másikra az élénkülés, az építési engedélyek felfutásának eredményeként várhatóan 2017-ben és 2018 első felében 15-20 ezer új lakás jelenhet meg a piacon. Balogh László szerint hasonló volt a forgatókönyv az ingatlanárak esetében is: a válság éveiben drasztikusan – 20-25 százalékkal – csökkentek az árak, majd 2014-től a használt lakások piacán is elindult a mai napig tartó drágulás.

Ez is érdekes lehet számodra

Népszerű