Főoldal Friss A berlini Aldi magyar viszonylatban is kedvező árfekvésű albérleteket épít áruházai felett

A berlini Aldi magyar viszonylatban is kedvező árfekvésű albérleteket épít áruházai felett

szerző robinwood

Kétezer lakást épít meglévő áruházai tetejére az Aldi Berlinben. A cég Budapesten is versenyképes lehetne új projektjével – adta hírül a HVG.hu.

Helypazarlás építési telkekre földszintes tömböket felhúzni – döbbent rá az Aldi, ahogy azt Jörg Michalek, a cég ingatlankezeléssel megbízott menedzserre a Welt német napilapnak elmondta. Az ötlet innentől kézenfekvő: a diszkontlánc a meglévő áruházai fölé húzna fel bérlakásokat.

A projektet Berlinben indítják, ahol összesen 2000 lakást terveznek kialakítani az S-Bahn-gyűrűn belüli áruházaik tetején. Ezek tehát viszonylag jó közlekedést nyújtanak a német fővároson belül.

Az Aldi a kialakított lakások 30 százalékát olyan feltételekkel akarja kiadni, mint amit szociális kérvényre a helyi önkormányzat is biztosít. Ez négyzetméterenként 6,5 eurót jelent rezsi nélkül. Egy 32 négyzetméteres ingatlan forintra átszámítva 65 ezer forintba kerülne havonta. A többi lakás 10 euróért adná négyzetméterenként az Aldi, ami kereken 100 ezer forint lenne a 32 négyzetméteres lakásra. Ez alulmarad a berlini átlagtól, hangsúlyozza a cég. Hozzátehetjük: Budapesten is találnának bérlőt ezen az árfekvésen.

Az ALDI nem zárja ki, hogy a kialakításra kerülő ingatlanokban óvoda vagy idősotthon is működjön. A cégnél úgy számolnak, hogy a következő 12 év alatt további 300 ezer ember költözik majd Berlinbe. Az ő igényeik kiszolgálására készülnek fel.

Nem mellékesen törzsvásárlókat is telepítenek így áruházaikhoz.

A projektet az Aldi Nord indítja. A diszkontot alapító Albrecht testvérek felosztották egymás között Németországot. Északon a puritánabb protestáns ízlésre célozva hozták létre az Aldi Nord hálózatot, délen a barokkosabb katolikus igényekre lőnek. A külföldi terjeszkedésnél a helyi piac ismeretében engedték át egymásnak az országokat, Magyarországon tehát a „Süd” van jelen, és nem az ingatlanfejlesztésbe kezdő „Nord”.

Ez is érdekes lehet számodra