Főoldal Gazdaság Elemzők szerint az év második felében javulhat az építőipar teljesítménye

Elemzők szerint az év második felében javulhat az építőipar teljesítménye

szerző robinwood

Az építőipar teljesítménye júniusban 16,2 százalékkal csökkent az egy évvel korábbihoz viszonyítva a májusi 26,6 százalékos visszaesés után. Az épületek építése 7,4 százalékkal emelkedett, az egyéb építményeké 36,8 százalékkal csökkent – közölte az MTI-vel a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

Az előző hónaphoz viszonyítva

az építőipar termelése 7,5 százalékkal emelkedett júniusban

a szezonálisan kiigazított adatok szerint.

Az építőiparnak lökést adhat a csok és az áfa 5 százalékra csökkentése. Az első fél évben egyharmaddal több építési engedélyt adtak ki, a csokot pedig 12 ezren igényelték már eddig. A bérkiáramlás számottevő mértékben élénkítheti a keresletet, és van remény arra, hogy az uniós támogatások felhasználása még kedvezőbbé válik.

Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter

Az építőipari termelés volumene az első hat hónapban 25,3 százalékkal kisebb volt az egy évvel korábbinál. Az épületek építése 6,4, az egyéb építményeké 43,9 százalékkal csökkent.

Az épületek építésének június havi növekedése nagyrészt ipari épületek, kisebb részben oktatási épületek, illetve sportlétesítmények építésének az eredménye. Az egyéb építmények építésének visszaesését elsősorban az uniós forrásból végzett munkák 2015. végi befejeződése okozta. A legnagyobb mértékben júniusban is az út- és vasút-, illetve közműépítő vállalkozások termelése maradt el az előző év azonos időszakáétól.

Az építőipari vállalkozások hó végi szerződésállományának volumene június végén 15,0 százalékkal meghaladta az előző évi alacsony szintet. Ezen belül az épületek építésére vonatkozó szerződéseké az egy évvel korábbinál 22,6 százalékkal több júniusban kötött új szerződéssel együtt 60,0 százalékkal magasabb volt. Az egyéb építmények összes rendelésállománya 1,3 százalékkal csökkent az új szerződések 8,1 százalékos növekedése ellenére is.

Az építőipar termelői árai 2,9 százalékkal emelkedtek a második negyedévben az egy évvel korábbihoz hasonlítva, és 0,9 százalékkal emelkedtek az első negyedévhez képest. Az épületek építési árai 4,2, az egyéb építményekre szabott árak 1,6 százalékkal emelkedtek éves összevetésben.

Az év második felében javulhat az építőipar teljesítménye elsősorban a lakásépítéseket magában foglaló épületépítések fellendülésével az MTI-nek nyilatkozó elemzők szerint.

Németh Dávid, a K&H Bank vezető elemzője kiemelte: az év második fele várhatóan arról szól majd, hogy az épületépítések fellendülésével behozza majd hátrányát az építőipar, azaz egyre kisebb mínuszok lesznek a teljesítményben.
Idén éves összevetésben negatív tartományban marad a szektor, de jövőre már komolyabb növekedésre lehet számítani – tette hozzá.
Balogh László, az ingatlan.com vezető gazdasági szakértője szerint bár az év első felében hónapról hónapra kétszámjegyű visszaesést könyvelt el az ágazat, az év második felében elkezdheti ledolgozni hátrányát a lakásépítések fellendülése miatt. Az építőipar fellendülése a szakértő szerint jövőre lesz látványos.

Ez is érdekes lehet számodra

Népszerű