Főoldal Friss Nagy fába vágjuk a fejszénket?

Nagy fába vágjuk a fejszénket?

szerző robinwood

Sokszor sokmindent, de főként örömteli dolgokat írtunk már a hazai épületasztalos és bútorasztalos csapatról. Az elmúlt időszakban világbajnokságokon és európabajnokságon egyaránt kiválóan szerepeltünk. Nemcsak jó helyezésekkel, hanem érmekkel, abból is a legcsillogóbbakkal lettünk gazdagabbak.

Vágytunk egy hazai rendezésű versenyre, most itt a lehetőség, hogy megmutassuk, nemcsak versenyzőként, hanem szervezőként is a legjobbak közé tartozunk. A helyszín a Hungexpo csaknem teljes területe. Az asztalosoknak majd az A pavilonban szurkolhatunk. A rendezvény egyébként regisztrációhoz kötött, de teljesen ingyenes. A megnyitó ünnepségre kedden, szeptember 25-én kerül sor, a Papp László arénában.

Simon Krisztián és Nagy Ádám

Babanecz Csabával, Euroskills épületasztalos főszakértővel, Simon Krisztiánnal és Nagy Ádámmal, a magyar csapat két tagjával a Budapesti Komplex SZC Kaesz Gyula Faipari Szakgimnáziumában és Szakközépiskolájában beszélgettünk. A közel egy éves felkészülésnek helyet adó intézmény mára már nem csak az asztalosokról szól, mivel a Budapesti Komplex Szakképzési Centrum több új szakma szponzorálását is felvállalta, így igazi felkészítő központ lett. Itt készül például a dekoratőr és a kőfaragó versenyző is.

Talán soha ennyi idő és munka nem volt a felkészülésben, az elmúlt év őszén történt meg a versenyzők kiválasztása. Tudatos és tervezett felkészülésen vagytok túl, hogy értékeled az elmúlt időszakot?
Igen, nagyon sok munka van benne. Ahhoz, hogy egy ilyen felkészülési folyamatot értsünk, látni kell, hogy folyamatosan fejlődő közegben kell újra és újra megmérettetni magunkat. Egyrészt változnak a versenyszabályok és a körülmények. Mindig csiszolunk rajta egy kicsit. A versenyfeladatok ma már nem megvalósíthatatlan erőpróbát jelentenek a versenyzőknek, hiszen a cél a sikerélmény is és az, hogy minél többen tudják abszolválni a versenyt. Ebből adódóan nagyon sűrű lett a mezőny és az élboly, ahová momentán mi is tartozunk. Nüansznyi dolgok döntenek sokszor az érmekről, helyezésekről. Másrészt a tradicionálisan jól szereplő nemzetek, mint pl. a franciák mellé felzárkóztak a dánok, az oroszok és még sorolhatnám. Folyamatosan fejlesztjük a technikákat, tanulunk a versenytársaktól és ők is tanulnak tőlünk. A szabályok változása miatt újra kellett tervezni és építeni a szerszámosládát, amely egyben munkaasztal is, mert bele van építve egy gyalupad tetőlapja. Ezt tavaly Abu Dhabiban több szakértő is dicsérte és fotózta, így lehet idén már másnak is lesz hasonló. A legjobb gépekkel dolgozunk, hála a Festoolnak. Ők azok, akik a kezdetektől fogva hittek bennünk és minden segítséget megadnak a felkészüléshez.

A te versenyfeladatodat választották a szakértők épületasztalos kategóriában. Ez azon kívül, hogy imponáló elismerés, jelent plusz segítséget a felkészülésben?
Ádám többször is elkészítette ezt az ablakot különböző módosításokkal, nehezítésekkel együtt.

Tudni kell, hogy kb. 30%-ban megváltoztatják a verseny előtt a szerkezetet.

Ez elsősorban a csomópontokra vonatkozik. Praktikussági okokból a keresztmetszetekhez nem nagyon szoktak nyúlni. A mostani protokoll szerint egy korábbi szakértő lett felkérve, kvázi egy külsős fog módosítani a rajzokon.

Fekete Zoltán vezeti a bútorasztalos felkészülést. Krisztián egy nagyon fiatal és minden nemzetközi tapasztalat nélküli versenyző. Hogyan értékeled a felkészülési időszakot?
Nemcsak Krisztián, hanem Ádám is most először fog részt venni nemzetközi versenyen. Rengeteg feladatot kaptak és oldottak meg mindketten a felkészülés során, ami a koncentráló, és az összpontosítási képességüket fejlesztette.

Számtalan helyszínen és különböző “zavaró” körülményekkel terhelt szituációban dolgoztak. A profizmusnak az is része, hogy ki tudják zárni a külvilágot amikor versenyeznek. Szerintem profik lettek mindketten ebben (is!).

Azt gondolom, hogy nagyon alapos és tudatos felkészülési időszakon vagyunk túl. A bútorasztalos versenyfeladat a dán szakértő munkája, egy teatartó bútordarab. Krisztián is többször elkészítette a feladatot és mindig módosított verziókat gyakorolt az elmúlt időszakban.

Nektek, mint szakértőknek a felkészítés mellett egyéb feladataitok is vannak?
Természetesen a házigazda szerep sok egyéb teendővel is jár. A szakértői team minden nemzetközi versenyen előbb érkezik és a verseny előkészítését mi végezzük. Most, hogy mi vagyunk a rendező ország, emellett több ponton is részt vettünk az előkészületekben.

A Budapesti Komplex SZC biztosítja az összes gyalupadot a versenyhez, amelyek itt készültek az iskola tanműhelyében, hogy csak egy példát említsek.

A bútorasztalos és az épületasztalos szakma szponzorálását a Budapesti Komplex Szakképzési Centrum, a Festool Magyarország és a H-Didakt Kft. biztosítja. A SkillsHungary program a Magyar Kereskedelmi és Iparkamarával együttműködve valósult meg.

Ez is érdekes lehet számodra

Népszerű