Főoldal Oktatás Workshop és meghívásos szakmai verseny Sopronban

Workshop és meghívásos szakmai verseny Sopronban

szerző robinwood

A Simonyi Károly Faanyagtudományi Intézet szervezésében először valósult meg egy olyan komplex rendezvénysorozat, amely a jövőben az őszi és tavaszi szemeszter végén minden évben várja majd a mérnökhallgatókat és a szakmai közönséget is. A szakmai hét minden programja ingyenes és nyilvános volt november 30. és december 8. között.

A nyílt labor napok és a szakmai konferenciák mellett a szakma néhány sikeres vállalkozása, valamint a vállalkozások vezetői is bemutatkozhattak a jövő mérnökei előtt, felvázolva tevékenységük profilját és a sikerhez vezető út buktatóit. Emellett egy meghívásos, a bázisiskolák részvételére alapozott szakmai verseny is színesítette a rendezvénysorozatot.

A verseny felépítése körvonalaiban a Magyar Asztalos Tanulmányi Verseny tematikáját követte. Mint azt a szervezők elmondták, céljuk elsősorban az volt, hogy a bázisiskolákkal való kapcsolatukat még szorosabbra fűzzék. A gyerekek a verseny mellett beleláthattak egy kicsit az egyetemi képzésbe és az ott folyó szakmai munkába.

Nem titkolt célja a versenysorozatnak, hogy a résztvevő diákok figyelmét felhívjuk a felsőfokú képzés nyújtotta lehetőségekre.

Dr. Alpár Tibor, a kar dékánja

Maga a verseny két részből, egy elméleti fordulóból és egy gyakorlati döntőből állt. Mindkettőt a kar oktatói és a tanüzem mérnökei állították össze. A gyakorlati döntő során a háromfős csapatoknak egy tömörfa éjjeliszekrényt kellett készíteni. A bútordarab minden eleme táblásított fenyő alapanyagból készült. A fiókkávát egyenes csapozással, de tetszőleges kiosztásban lehetett kialakítani. Az élek letörésénél, kialakításánál szintén szabad kezet kaptak a versenyzők. A versenyfeladat kialakítása a jövőben tartogat még lehetőségeket mind design, mind anyaghasználat terén.

Workshop és meghívásos szakmai verseny Sopronban

A vizsgadarab…

A gyakorlati napon a kisbútor elkészítése mellett cég-specifikus versenyszámokban kellett még helyt állni a diákoknak. Ezek megszervezésében és lebonyolításában a Leitz Hungária Kft., a ROTO, a HENKEL, a Szolvegy Kft., valamint a Faanyagtudományi Intézet munkatársai segítettek.

Ez is érdekes lehet számodra

Népszerű