Főoldal Friss Kis terek nagyszerűsége, avagy kabinban lakni 12 négyzetméteren

Kis terek nagyszerűsége, avagy kabinban lakni 12 négyzetméteren

szerző robinwood

Mindig is nagy erőpróba valamit megcsinálni kicsiben úgy, hogy a funkcionalitás csak módjával sérüljön. A kis alapterületű mobil ház tervezése, vagy ahogyan külföldön nevezik, a kabinház tervezés az utóbbi időben egyik kedvenc területe lett a designereknek.

Szinte minden héten felbukkan egy-egy új koncepció. Mivel a fa, mint alapanyag állandó szereplője a projekteknek, szívesen mutatunk meg időnként mi is néhány példát.

Bobby Niven - kabin

A tervezés egyik szempontja az egyszerű szállíthatóság. Ez nemcsak azért fontos, mert közúton kell eljutnunk A-ból B-be, hanem azért is, mert az egyik érv a kabinok mellett az, hogy szinte bárhova telepíthető. Azok számára, akik azt vallják, hogy az első és legfontosabb az, hogy milyen környezetben élnek, nos számukra ez nagyon fontos szempont.

Két gyerekkori barát közös munkája ez a 12,25 m2-es kis ház. vagy ahogy ők fogalmaznak, 5,5×3 m-es lábnyom

Bobby Niven - kabinAcél- és faszerkezet, fa és hullámlemez borítás és, a lokálpatriotizmus nevében, skót vörösfenyő felületek jellemzik. A ház belső terei minimumra vannak húzva.

  • A bőr kanapé és a fa tüzelésű kályha, ami egyben a függetlenség szimbóluma is, szóval ennyi a nappali,
  • egy kis sarokkonyha, asztal és egy pad, ez az étkező-konyha,
  • a galérián pedig a háló.
Bobby Niven - kabinBobby Niven - kabin

A szigetelés farost, az üvegezés dupla. A cél, nem csupán egy letisztult ház megvalósítása volt. Amit még hozzátettek a koncepcióhoz az az, hogy alapvetően művészek számára tervezték: az elvonulást, az alkotást a természettel való közvetlen kapcsolat megteremtését szeretnék megadni a leendő tulakdonosoknak.

Bobby Niven - kabinBobby Niven - kabin

Az első házat a Cairngorms Nemzeti Parkban építették meg, a másodikat pedig Eigg szigetén, Skócia nyugati partjainál.

Designer: Bobby Niven
Építész: Ian MacLeod
Ár: 39.000 euro

Az Ood-ház

Ood ház

Forma és alapkoncepció terén hasonlóan épül fel, mint az előbbiekben bemutatott kabin. A high-tech vonalat kicsit erősebbre húzták:

  • LED-es világítási rendszer,
  • BOSE hangtechnika,
  • skandináv stílusú enteriőr.

A ház 18 m2, így egy kicsit nagyvonalúbb megoldásokat enged a tér. A háló-nappali francia ágyat kapott, a konyha, fürdő, wc teljesen emberi.

Ood házOod házOod házOod ház

A külső-belső felületeknél domináns a fa. Az igazi érdekesség azonban a tükörüveg alkalmazása. A tervezők szerint ezzel nyitott, mégis intim teret alkottak. Érdekes megoldás, az épület képe nagyban függ a környezettől.

Merész, vagy giccses?

Designer: Andreas és Jaak Tiik
Ára: 65.000 dollár

Ez is érdekes lehet számodra

Népszerű