Főoldal Friss 16 négyzetméteres lábnyom, 50 négyzetméteres élettér

16 négyzetméteres lábnyom, 50 négyzetméteres élettér

szerző robinwood

Mindössze 4×4 négyzetméter alapterületű, de háromszintes házzal próbált választ adni Ana Kocha arra a problémára, hogy

kevés a hely, és az is drága…

Slim fit ház

Ennek a háznak az építési ideje 2 nap. Akkora a területigénye, mint egy személygépkocsi parkolónak. A Slim Fit névre keresztelt program nem szimplán egy újabb kis alapterületű koncepció, hanem megpróbáltak racionális megoldást találni egy költséghatékony ház megépítésére: a belső terek kialakításával, az anyaghasználattal és fenntarthatósággal is.

Slim fit házSlim fit ház

A ház földszintjén található a konyha. A tervezők belátták, ha egyedi konyhát terveznek, az speciális gyártást igényel. és drágább mint a standard megoldások. Ezért normál raszterban gondolkoztak, és egy egyszerű és olcsó konyhát építettek be.

Első emeleten található a nappali, a másodikon pedig a hálószoba és a fürdő. Egy ilyen kicsi élettér tárgyilagos gondolkodást kíván a bútorok, ruhák és minden egyéb terén, amit amúgy gondolkodás nélkül vinnénk be a lakásunkba.

Slim fit házSlim fit házSlim fit ház

A nagy ablakok nemcsak a belső tér komfortját és a nagy lakás luxusát hozzák, hanem energetikai szempontból is hasznosak a hideg, de napsütéses napokon. A szintek közötti lépcső szintén az európai standard szerint készült, ezzel egyszerűbbé és olcsóbbá vált a gyártás.

Slim fit ház

A belső felületek nyír rétegelt lemezből, a fal külső borítása pedig ayous fából készült. A fal szerkezete természetesen elegendő szigetelést rejt ahhoz, hogy alacsony rezsivel fenntartható épületet kapjunk.

A koncepciót több díjjal is jutalmazták már hollandiai építész fórumokon. Alapvetően urbánus közegben jelent alternatívát azoknak, akik a városban, de szabadon, és nem utolsósorban egy házban szeretnénk élni.

Forrás: Dezeen.com
Fotó: Christiane Wirth

Ez is érdekes lehet számodra

Népszerű