Főoldal Friss Ház a norvég hegyekben

Ház a norvég hegyekben

szerző Csonka Imre

Időröl időre megnézem, mik a legfrisebb munkái a Norvég Rever & Drage építészstúdiónak és minden alakalommal lenyűgöznek.

Az oslói tervezőiroda munkái számomra egyszerre jelentik a hagyományőrzést, az egészséges eklektikát és a vagányságot. Mindezt kiváló anyagismerettel és anyaghasználattal fűszerezve. A hagyományőrzés ebben a kontextusban nem feltétlenül jelenti azt, hogy a népművészet ifjú mesterének kell lenni. Elegendő egy-egy hagyományos szerkezet vagy felület megfelelő térbe történő beemelése…

Nincs zavaró, steril megfelelni akarás. Ellenben vannak jól funkcionáló terek és tradícionális megoldásokkal kialakított enteriőrök, valamint maximális tisztelet a már megépült épületek iránt.

Rever Drage

4 az 1-ben

A fentiekre eklatáns példa a norvég hegyekben épített családi menedékház. Már a kategória sem hétköznapi, de

odafenn máshol vannak a hangsúlyok.

Az épületet négy egységre bontották. Ez a négy egység funkciók elválasztását és a következetesen más anyaghasználatot, illetve felületet is jelenti egyben.

Az épület alapvetően egy pihenőház, a túrázásban megfáradt család menedéke. Az első blokk egy “garázs”, ahová a túrafelszereléseket lerakhatjuk megérkezés után, de használhatjuk műhelynek, lehet akár fitnesz terem vagy télikert is.

Rever Drage

A zord időjárástól polikarbonát takarás védi az ablakokat

A hagyományos fa szerkezet polikarbonát borítást kapott. A zord időjárásnak ellenáló anyag tökéletes transzparenciát ad, világos teret biztosít és közvetlen kapcsolat érzését a természettel.

Rever Drage

Klasszikus tetőszerkezet

A rusztikusan bárdolt gerendák és a hagyományos tetőszerkezet nagyon szép. A nappali már finomabbra van hangolva, de továbbra is megmarad a nyers megközelítés, a természetes anyagok, elsősorban a fa exponált szerepe és a nagy üvegfelület.

Rever Drage

Nagy, világos nappali már finomabb falszerkezetet kapott és íves mennyezetet

Az épületegységet a hálószoba zárja. A hagyományos “sorház” formát a különböző funkciók mellett a textúrák tagolásával választják el, ugyanakkor mégis egy egységet alkotva (az egység nem egyformaság…).

Rever Drage

A zord időjárástól polikarbonát takarás védi az ablakokat

A polikarbonát és az olaj-kátrányos felületkezelés, a natúr fa felületek, valamint a fém-, zöld- és palatető tökéletes harmóniát mutat.

Rever Drage

Gyönyörű struktúraváltás: olajozott felület és a plexi védelem mögött látható klasszikus faszerkezet

A homlokzat tagolása, a rönk, a gerenda falszerkezetek egymás mellé rendelése, a klasszikus norvég ház homlokzat és a modern lőrés-szerű nyilászáró kiosztás a végén mégiscsak harmóniát sugall.

Ez is érdekes lehet számodra

Népszerű