Főoldal Friss A kormány szeretne tanácsot adni, hogy milyen házat építsünk

A kormány szeretne tanácsot adni, hogy milyen házat építsünk

szerző robinwood

A magyar lakások többsége 70 évnél öregebb, és ezen az állapoton egyelőre a kormány intézkedései nem sokat tudtak segíteni. A CSOK és egyéb támogatások mellé ígértek tájegységi sajátosságokat is figyelembe vevő, ingyenesen hozzáférhető típusterveket is. Tudomásunk szerint egyelőre ebből semmi sem valósult még meg.

A kormány azt tervezte, hogy úgy siet a házépítők segítségére, hogy mintaterveket alkot, majd ezeket térítésmentesen az építkezők rendelkezésére bocsátja.

2015-ben határozatban mondták ki, hogy:

tájegységi karaktereket hordozó Nemzeti Mintaterv-katalógust kell kidolgozni, amely a műszaki dokumentációhoz kapcsolódóan tartalmazza a tételes anyag- és munkaidő-ráfordítás kimutatását.

Nem valószínű, hogy az építészeknek rettegni kellene attól, hogy az ingyenesen hozzáférhető típustervek elveszik a munkájukat. Feltett szándék volt, hogy a 100 milliós keretből egy olyan mintakatalógus készül, ahonnan stílusos és a tájegységre jellemző formai értékeket továbbvivő rajzokhoz férhetnének hozzá a polgárok.
Talán majd újra kiírják ezt a projektet, aztán majd újra csoportosítanak rá pénzt, stb, stb.

De!

Duzzogásunkat félretéve, hangvételünk csak azért ilyen karcos, mert ez egy komoly dolog. Nem csak azért, mert iszonyú szakértelmet, kutatómunkát és különleges adaptálási készséget igényel, hanem azért is, mert óriási felelősség.
Építészeti formakultúrát úgy továbbvinni, hogy a stílusjegyek az adott tájegységre, régióra jellemző formai és anyaghasználati megoldások, színek a XXI. századi elvárásoknak is megfeleljenek, szóval ez nem játék.

A Lechnernél egy interaktív térkép is elérhető, amely települési bontásban mutatja be az ingatlanok korösszetételét. A térképen a sötétzöld foltok jelölik a legmodernebb helyeket, és kiválóan látszik, hogy a budapesti agglomerációba az ezredforduló után kiköltözők serényen építették a házaikat. Ezzel szemben Tolna és Baranya megyében szinte alig épült új ház és lakás 1980 óta.
Hol lakik a magyar?

Forrás: lechnerkozpont.hu

Vannak azért szerencsés települések

Egységes településképet kialakítani nem egyformaságot jelent. Aki teheti, látogasson el

  • Köveskálra,
  • vagy Szentbékkálla településre,
  • esetleg Salföldre.

Az itt élőknek szerencséje volt. A tájvédelmisek nem engedtek belekontárkodni az utcaképbe, de a mostani feladat, ha tényleg komolyan gondolják a politikus urak, túlmutat a szimpla hagyományőrzésen.

Pontosan annyival több, hogy csak jó ízléssel és kellő szakértelemmel lehessen sikeresen megvalósítani.
Nem holmi magyarkodásról van itt szó, hanem igazi építészeti kihívásról. Olyan térkapcsolatokkal és épületgépészeti kvalitásokkal bíró épületeket kell tervezni, amelyek a több száz éves építészeti értékeinket tovább viszik majd.

Kíváncsian várjuk az eredményeket.

Forrás: HVG.hu, lechnerkozpont.hu

Ez is érdekes lehet számodra

Népszerű