Főoldal Friss Biesse Akron 1400: letisztult megoldások az élzárásban

Biesse Akron 1400: letisztult megoldások az élzárásban

szerző robinwood

Az elmúlt évtizedekben a bútorgyártás – ezen belül az élzárás – szinte teljen megújult: új anyagok, méretek, technológiák jelentek meg. Az innováció és útkeresés terén kiemelt szerep jutott az élzárógépek gyártóinak.

A megváltozott gyártási folyamatok és minőségi elvárások mellett az alapanyagpiacon történt fejlesztések új dimenzióba emelték az élzáró gépeket. A korpuszbútor alapanyagok, a faalapú laptermékek, nem beszélve a különböző dekorokról, olyan magas minőséget képviselnek, hogy

elkerülhetetlen volt az élzárás, beleértve az élzáró anyagok újragondolása.

Technológiai szempontból a fejlesztések fókuszában a ragasztóanyag és a kikötést aktiváló technológia állt. Levetkőzve a barokkos túlzásokat mára életszerű és kipróbált megoldások érhetők el a piacon.

A Biesse fejlesztési “politikája” ezen a területen is nyomon követhető. Minden porcikájában magas minőségű gépek gyártására törekednek. Nemcsak a technológiai fejlesztésekre, hanem a bútorpiaci változásokra és a gazdaságos üzemeltetésre is odafigyelve.

Ma már nem lehet a hagyományos klisék alapján besorolni a bútorgyártó vállalkozásokat.

Mindenki szeretné, hogy a sorozatgyártás tempója és az egyedi megrendelések által elvárt rugalmasság és kreativitás egyszerre teljesüljön.

Ezt felismerve a gépgyártók is rugalmas, igény szerint konfigurálható gépek konstruálására törekszenek.

Eklatáns példája ennek a Biesse Akron élzárógép családja

Alapvetően egy egyodalas élzárógépről beszélünk, ami befoglaló méreteiből adódóan jól illeszthető, akár közepes méretű terekbe is. Tekercsben vagy szálban lévő élzáró anyag felvitelére egyaránt alkalmas.

A gép rendkívül robusztus és merev monolit alapvázra épül. A közvetlenül az alapra rögzített vázszerkezet tökéletesen csillapítja a megmunkálás során keletkező rezgéseket.

Biesse Akron 1400

A Biesse Akron 1400 felszereltségét a gyártó a megrendelővel közösen, a megrendelő igényei szerint alakítja ki. Választható, hogy milyen ragasztórendszerrel kérjük a gépet, a lehetőségeinknek széles tárháza van:

  • EVA (etil vinil acetát) ragasztórendszerrel,
  • PU (PUR) poliuretán ragasztórendszerrel,
  • duál ragasztórendszerrel, amelynél lehetőség van mindkét ragasztót használni. A gyakorlatban ez két cserélhető ragasztó egységet jelent, és választhatjuk előmelegítő egységgel kiegészítve is.

Míg az EVA egy költséghatékony rendszer, addig a PU alapú élzárás ennél drágább, ugyanakkor mechanikai, vízállósági és optikai tulajdonságai magasabbra pozícionálják, szinte hasonlóra, mint a nullfugás élzárásét. Szerencsére az adott feladathoz tudjuk igazítani ezt a problémát.

A cél, hogy a lehető legvékonyabb fugával tudjuk az élzáró anyagokat felhordani. A PU rendszerekkel már a 0,08-0,15 mm-es fuga is megvalósítható. Sokszínű termékpaletta esetén ez az egyik legjobban ajánlott megoldás.

Azonban vannak olyan speciális feladatok, ahol nemcsak az optikai kihívásokból adódóan, hanem pl. higiéniai okokból is a nullfuga az elvárás. A mindenki számára ismert fogalom teljesítéséhez speciális élzáró anyagok és a ragasztást aktiváló hőtechnikai megoldás kell. Az egyik irány a lézer, a másik pedig a Biesse által fejlesztett Air-Force technológia. Ez utóbbi esetében forró sűrített levegővel érik el az élanyag hátoldalára felhordott ragasztó aktiválását.
Tökéletes technológia, elsősorban speciális igényekre. Magasfényű, világos dekorok élzárására, labor, kórházi környezet építésére sok esetben elvárás a nullfuga.

Biesse Akron 1400

Ez az egység opcionálisan kérhető. Igy lehetőségünk van, hogy a duál (kettős) ragasztó és az Air-force rendszerrel gyakorlatilag minden igényt ki tudunk elégíteni (EVA, PU, nullfugás ragasztás).

A kétmotoros előmaró egység magas minőségű elektromotorokkal (HSD motorok – a HSD is a Biesse Grouphoz tartozik ) van szerelve. Ez a kompakt méretek mellett optimális energiafelhasználást és hosszú szervizciklusokat garantál. Az előmaró egység automatikus központosítása szintén a hatékonyságot növeli. Ugyanúgy, mint az egyszerű élzáró anyag adagolás és az élanyagok gyors cserélhetősége.

Az élanyagok síkba marása két lépcsőben történik, gyors és hatékony megoldás az alsó és felső él optimalizálására. A marás sikere nemcsak a kiváló szerszámon, hanem a precíziós motorokon is múlik, a tűréshatár ez esetben 0,01mm (!).
A fennmaradó esetleges ragasztóanyagot a laplehúzó egység (kés), az élanyagon a marási nyomokat pedig az éllehúzó egység (kés) távolítja el. A maróegységek tengelyei szintén automatikus pozícionálással állíthatók.

A gépet nagyméretű átlátszó, erősített polikarbonát védőajtókkal szerelik. Ez egyszerre szolgálja a biztonságos munkavégzést és a munkafolyamatok direkt követését is.

Biesse Akron 1400

A gép programozása, valamint a munkafolyamatok követése egy felhasználóbarát érintőképernyős kezelőpulton keresztül történik. Minden adott tehát a folyamatos gyártásoptimalizáláshoz, amit különböző mobilalkalmazások még komfortosabbá tehetnek. Az Akron 1400-as berendezést ez teszi az egyik leginkább elterjedt élfóliázó géppé a hazai piacon a korszerű üzemeknél.

A gép 18 m/perc előtolással 0,4-12 mm vastagság közötti tetszőleges élanyag felvitelére alkalmas. Mindezt 10-60 mm élvastagságú laptermékekre.

Ez is érdekes lehet számodra

Népszerű