Főoldal Friss BIESSE Winline 16: ablakgyártás a flexibilitás jegyében

BIESSE Winline 16: ablakgyártás a flexibilitás jegyében

szerző robinwood

Az olasz BIESSE SpA, mint a világ egyik legnagyobb faipari CNC gyártója, mindig meglepi az értő közönséget innovatív megoldásaival. Olyan megmunkáló központot álmodtak meg és valósítottak meg 2016 végén, amely egy optimális megoldást kínál arra, hogy a befektetésünkért a mai vásárlói igényeknek megfelelő, rendkívül sokoldalú és rugalmas berendezést kapjunk, amely alkalmas íves, négyzet alakú és szöges nyílászárók gyártására is.

Mottó: „maximális egyszerűség és pontosság”

Nyilvánvaló az üzenet, miszerint egy műszakilag precízen átgondolt, egyszerűen kezelhető számítógép-vezérelt megmunkálóközpontot kaphatunk a pénzünkért. Ma már több mint 80 ilyen berendezés működik (a legtöbb Hollandiában és Olaszországban).

Biesse Winline 16

A Winline 16 egyszerre szólítja meg az ablakgyártásra specializálódott kis műhelyeket, a közepes üzemeket és a nagy gyártókat is. Elsőre ez marketing fogásnak tűnik, de ha közelebb megyünk, láthatjuk, hogyan oldották meg az olasz mérnökök ezt a feladatot.

A három célcsoportban a flexibilitás az, ami közös. A kis gyártók kapacitásukból adódóan, a nagyok pedig a piaci igények kiszolgálása érdekében – de végül is mindketten – rákényszerülnek arra, hogy rugalmasan és gyorsan tudjanak kis szériákat és változó méretű és formájú ablakokat gyártani. Mindezt úgy, hogy a gépet kezelő személy a gyártási folyamat alatt más egyéb tevékenységet is el tud végezni. Ennek természetesen feltétele az ablakelemek önálló ki-be rakodásának elvégzése is. Nem mellékesen a gép befoglaló méreteiből adódóan a relatíve kis műhelyek számára is valóban alternatíva: a legkisebb berendezés mérete: 45 m2.

Lássuk akkor közelebbről:

Megmunkáló fejek:
Sebesség és rugalmasság. Nem feltétlenül a megmunkálási sebesség és előtolás versenye ma már ez a műfaj. Sokkal inkább az intelligens megoldásoké.
Az „X” irányban mozgó gerenda két oldalán elhelyezett főmotor, a gyors szerszámcsere eredményeként, gyakorlatilag folyamatos munkavégzést biztosít. A két főmotor egymástól függetlenül is tud dolgozni. Tehát leállás nélkül tudjuk kihasználni a műszakot. A főmotorok lehetnek 4, ill. 5 tengelyesek.

Biesse Winline 16Biesse Winline 16

Megfogás:
Kétféle alkatrész megfogást terveztek a gépre. Az egyik az íves és tagolt alkatrészekre lett szabva, a másik a lineáris megmunkálásra. Fontos, hogy egészen kicsi alkatrészeket is két ponton tudjuk stabilan megfogni. Az alkatrész megfogó pofákba épített „uniclamp” integrált fúvókák mindig pormentesen tartják az alkatrészeket és tiszta megfogást garantálnak.
Minden megfogó egység intelligens nyomásérzékelővel van ellátva, így az adott alkatrészhez optimalizálja a szorító erőt. Kellően stabil, biztonságos, ugyanakkor elkerüljük az alkatrészek benyomódását, ami utólagos csiszolást igényelne.
Az alkatrész megfogás kellően „magas”, tehát lehetőség van dupla szerszámmal dolgozni.

Raktár, beadagoló, elszedő:
Moduláris, többszintű raktár szolgálja ki a gépet, ami egyébként Biesse szabadalom. A beadagoló- és alatta a kiadagoló asztalra 16 alkatrész helyezhető el, így akár 50-60 percig is képes a gép önálló munkavégzésre. Ezáltal a gépet kezelő szakember szabad kapacitásait más munkaállomáson is kitudjuk használni.
Maximálisan akár 10 szint is lehet a be- és a kiadagolásra.
A Winline 16 egy nagyon hatékony gép, akár 280 alkatrész megmunkálására is képes műszakonként.

Helyigény:
Ami a méreteit illeti: attól függően, hogy milyen opciókkal vásároljuk, 9,9-12,8 méter hosszú és 4,7 méter széles gépet kell beterveznünk a műhelybe. Végiggondolva, az összes furat, marás, zárhely felkerül az alkatrészünkre és keret-összeállítás után mehet a felületkezelőbe a keret.

Jó néhány gépre nem lesz szükség! Marad helyünk bőven!

Ez is érdekes lehet számodra

Népszerű