Főoldal Friss 80 éves Giancarlo Selci, a BIESSE alapítója

80 éves Giancarlo Selci, a BIESSE alapítója

szerző Csonka Imre

A BIESSE vállalat alapítója idén ünnepelte 80. születésnapját. Nem szokás ilyesmiről írni, mert a legtöbbször nem is tudjuk és nem is gondolunk bele, hogy egy ilyen multinacionális vállalatcsoport mögött egy ember áll.

Nyilván nem egyszemélyes vezetéssel jutottak el odáig, hogy

ma ők az egyik meghatározó faipari gép gyártók a világban,

de akkor is hátborzongató, hogy egy 1969-ben alapított családi válalkozás egy emberöltő alatt képes meghódítani a világot.

Giancarlo Selzi, a Biesse alapítója

Giancarlo Selzi, a Biesse alapítója

Giancarlo Selci 1936-ban született Pesaroban. A harmincas évek végén európában uralkodó gazdasági válság Olaszország mindennapjait is megnehezítette. Az európában elhatalmasodó politikai bizonytalanság az erősődő nacionalizmus sötét jövőt vetített előre.

1945 áprilisában aztán, mint tudjuk, felszabadul Itália és bár mérhetetlen a szegénység, az élet megy tovább. A 9 éves Giancarlo apja cipészműhelyében segíti a család megélhetését…

Olvashatjuk abban a könyvben, ami nem kevesebbre hivatott, mint hogy bepillantást nyerjünk Giancarlo Selci és a Biesse elmúlt nyolcvan évének történetébe.

Az érzelmekkel és számos családi vonatkozású élménnyel gazdagított könyv kronológiai sorrendben vezet minket végig egy olyan történeten, amely valószínűleg páratlan a mi kis szakmánkban. Őszintén mesélik el, hogyan válik hősünk a Benelli motorgyár esztergályosából egy világméretű cég megálmodójává és megteremtőjévé.A könyv nem fukarkodik családi fotókkal és nagyszerű korabeli képekkel.

A szerencse, a kitartás és a küzdeni tudás nemcsak a munkájában, de a sportban is (ez természetesen nem más, mint minden rendes olasz esetében: a futball) mindvégig kitart főhősünk mellett.

Az előzmények és a történelmi áttekintést követően a könyv tartalmi tagolását azok a szakterületek adják, melyekben a BIESSE a faiparhoz hasonló sikereket ért el. Mindvégig kihagsúlyozva azt, hogy a tiszteletben tartott tradíciókra lehet csak innovatív jövőt építeni, legyen szó fa-, üveg-, vagy márvány megmunkálásáról. Bár idehaza elsősorban a faipari szegmens ismert, ehhez hasonlóan

az üvegmegmunkálás és az elektromotor fejlesztés terén is piacvezető szerepet töltenek be.

Talán nem is gondolnánk, milyen sok nagy gépgyártó használja a Biesse által fejlesztett HSD elektro motorokat 4 vagy 5 tengelyes gépek konstruálása során.

A Biesse világszerte mintegy 3200 embert foglalkoztat. 2015-ben a vállalat bevétele elérte az 520 millió eurót.

Olaszországi sikereiket követően a világot felölelő kereskedői hálózatot építettek, melyet az olasz gyártó és fejlesztőközpont mellett indiai és kínai gyártói kapacitás is támogat. A képviselt szakterületek és referenciák mellet a jubileumi kiadvány ad egy kis ízelítőt a Biesse “életérzésből is”.

Ahogy azt az olaszoktól megszokhattuk, a magas műszaki tartalomhoz mindig párosul egyfajta egyedülálló design is. Nem kerül különösebb erőfeszítésükbe, genetikailag hozzák a kötelezőt. Ez nem csak a különböző szakterületek illusztrálásában és a megvillantott referenciák összeállításában látszik, hanem a kiadvány minőségében és a téma tálalásában is.

Cikkünk alapanyagát köszönjük a Biesse magyarországi képviseletének, a Formance Kft.-nek.

Ez is érdekes lehet számodra

Népszerű