Főoldal Gazdaság Nincs, aki megtervezze a házakat

Nincs, aki megtervezze a házakat

szerző robinwood

A tömegesen elinduló ingatlanfejlesztések hatására nagyon nehezen lehet építészt találni ma Magyarországon. Az építészhiányt a fiatalok elvándorlása és a hatvan felettiek többségének nyugdíjba vonulása csak tovább fokozza. A tapasztalt szakemberek leterheltsége pedig a szakmai kontroll csökkenését vonja maga után – írja a Portfolio.hu a Világgazdaságra hivatkozva.

A Magyar Építész Kamara (MÉK) alelnöke, Eltér István szerint az elmúlt 50 évben nem volt példa ilyen mértékű hiányra az építészek között. Az évente 400 pályakezdő építész jelentős része ugyanis rögtön a tanulmányai befejezését követően külföldre szerződik, és onnan nem is tér haza. Évente mindössze 80-an kérik a felvételüket a kamarába a friss diplomások közül, míg az egészséges az lenne az alelnök szerint, ha 200-300-an tennék ezt meg. Szintén fokozza a hiányt, hogy az idősek folyamatosan elhagyják a szakmát, és nyugdíjba vonulnak, mivel nem tudják tartani a lépést a rekordsebességek és – sűrűséggel változó jogszabályokkal, valamint a kézi rajzolás helyett elektronikus alapú tervezésre kellene átállniuk. Így komoly szakmai tudással rendelkező építészeket veszít el a szakma, míg Amerikában 70-80 éves építészek is működnek.

Az építész hiány és ezzel együtt a tapasztalt szakemberek leterheltsége miatt kisebb lesz a szakmai kontroll az építkezések felett, így később előfordulhat, hogy funkcionális hibák jelentkeznek az épületen, a szakember szerint.

A világgazdaság bővebb hangvételű cikkét itt találod.

Címlapfotó: shutterstock

Ez is érdekes lehet számodra

Népszerű