Főoldal Friss Elemzők szerint az épületépítések rendelésállománya optimizmusra ad okot

Elemzők szerint az épületépítések rendelésállománya optimizmusra ad okot

szerző robinwood

A KSH kedden közzétett adatai szerint szeptemberben az építőipari termelés 13,2 százalékkal maradt el az egy évvel korábbitól, az előző havi 9,0 és a júliusi 17,6 százalékos visszaesés után. Az előző hónaphoz képest az építőipar termelése szeptemberben 1,7 százalékkal nőtt, miután augusztusban még 4,6 százalékkal emelkedett a szezonálisan és munkanaphatással kiigazított adatok szerint.

Az épületek építésének növekedése továbbra is nagyrészt ipari épületek, kisebb részben szállodák, oktatási épületek, illetve sportlétesítmények építésének az eredménye – közölte a KSH.
Az építőipari vállalkozások hó végi szerződésállományának volumene szeptember végén 20,2 százalékkal meghaladta az előző évi, alacsony bázist – tették hozzá.

Virovácz Péter, az ING Bank vezető elemzője elmondta:

az éves visszaesés ellenére a havi összevetésű adatok alapján úgy tűnik, hogy a tavalyi jelentős hanyatlás után lassan „kimászik a gödörből” az építőipar. Beindulni látszik az épületek építése számos kormányzati intézkedés kedvező hatása miatt, ezek közé sorolta a családi otthonteremtési kedvezményt (csok), vagy a lakásáfa csökkentését.

A döntően uniós forrásból finanszírozott infrastruktúra fejlesztések hiányoznak ebben az évben. Jövőre és 2018-ban mindenképpen elindul felfelé az építőipar teljesítménye, mivel számos új ipari fejlesztést jelentettek be. Ezek közül kiemelte az Audi és a Mercedes gyárának bővítését, de kérdésnek nevezte, hogy ezt az ágazat bírja-e majd megfelelő munkaerővel.

Balogh László, az ingatlan.com vezető gazdasági szakértője azt emelte ki,

hogy kedvezőtlen az építőipar felzárkózási lendületének megtörése, ami elsősorban a tavaly szeptemberi magas bázissal magyarázható. Az épületépítések rendelésállományából azonban már látszik, ha lassan is, előbb-utóbb ledolgozza hátrányát a szektor – tette hozzá.
Kitért arra: a friss adatokból az is látszik, hogy az építőipari termelés folyó áron szeptemberben meghaladta a 207 milliárd forintot, ennél pedig az idei évben nem volt magasabb érték.

A szakértő szerint az építőipar várhatóan jövőre mutat majd látványos bővülést, mivel addigra érnek be a mostani épület- és lakásépítési szerződések. Emellett jövőre már az egyéb építmények alágazatban is megindulhat a növekedés az uniós források kihasználásával. Az építőipari adatok emelkedése a következő évben azért is látványos lehet, mert a bázisadat, vagyis az idei év teljesítménye gyengébb volt – mondta. Hozzátette: 2018 végéig 15-20 ezer új lakás kerülhet piacra.

Forrás: MTI

Ez is érdekes lehet számodra