Főoldal Alapanyag Pácról pácra: fontos tudnivalók a sikeres pácoláshoz

Pácról pácra: fontos tudnivalók a sikeres pácoláshoz

szerző robinwood

A pácolással történő felületkezelés klasszikus eljárás, soha nem megy ki a divatból. Látszólag egyszerű folyamat, ugyanakkor kicsit olyan, mint egy többismeretlenes egyenlet, érdemes tehát felkészülni a feladat megoldására és minden tényezőt alaposan megismerni.

Ebben segíthetnek nekünk a FERME Kft. munkatársai, akik nemcsak a felületkezelő anyagok terén tudnak tanácsot adni, hanem a technológia helyes megválasztásában is. Tapasztalatuk és tudásuk hasznos segítség a felületkezelési munkákhoz.

Mindenekelőtt érdemes áttanulmányozni a FERME páckatalógusát. A kiadványban a leggyakrabban használt fafajok pácolásához találunk olyan megoldásokat, amelyek révén esztétikus, a fa természetes struktúráját hangsúlyozó és ahhoz illő pácképet kaphatunk. Az itt szereplő pácok az adott fafajnak legmegfelelőbb eljárással készültek.

FERME páckatalógus

A tökéletes végeredmény eléréséhez azonban fontos a megfelelő technológia betartása, amelyről az alábbiakban szeretnénk néhány gondolatot megosztani.

Előkészítés

A pácolni kívánt felületet függetlenül attól, hogy tömörfa vagy furnér, P150-es szemcsefinomságú csiszolóanyaggal szálirányba javasolt megcsiszolni. A cseresznyét ajánlott P180-as szemcsével csiszolni, a finomabb szemcseméret világosabb színt eredményez. Csiszolás után a felületet mindig portalanítsuk!

Fontos, hogy a megfelelő bázisú pácot válasszuk. Ez függ attól, hogy milyen fafajra szeretnénk alkalmazni és hogy milyen felhordási technológiával szeretnénk pácolni. Acetonnal hígított pácokra jellemző a gyors száradás, viszonylag egyöntetű, homogén páckép, ami a fa erezetét, rajzolatát kevésbé emeli ki. Gyakran használják bükkfa színezésére.
Mindenképp ügyelni kell ilyen esetben, hogy a felhordás során megfelelő átfedéseket adjunk a szórásképnek és a végleges színt legalább kétszeri szórással érjük el. Így elkerülhető, hogy csíkos legyen a felület. Fontos tudni, hogy az acetonnal hígított pácokat csak szórva lehet felvinni a felületre a gyors száradás miatt. Viszonylag hamar felüllakkozható.

Lassabb száradású hígítók alkalmazásával (pl. nitro hígító) a pácok száradását tudjuk lassítani, így több ideje van a fába beszívódni, esetenként jobban ki tudjuk emelni a fa rajzolatát, erezetét.
Mély pórusú fáknak (pl. tölgy, kőris) az erezetét különböző adalékok hozzáadásával emelhetjük ki. Ezek az adalékok lassítják a pác száradását, időt adva a felhordás után annak visszatörlésére, lehetőséget adva a pórusok erőteljesebb megfestéséhez. Ezek a pácok nem csak szórással hordhatók fel, hanem ecseteléssel vagy szórással visszatörléssel. ezzel a megoldással kicsit antikabbá, régiesebbé tudjuk tenni pl. a bútorajtónkat, bútorunkat.

Vizes bázisú pácok esetében a száradás még lassúbb, így könnyen felhordhatók akár ecsettel vagy szivaccsal úgy, hogy egyöntetű, homogén pácképet kapjunk. Fontos, hogy az ecsettel való felhordás során a fa szálirányába oszlassuk szét a pácot. A pác a lassú száradása miatt mélyebbre behatol a fába, az erezetet, rajzolatot is jobban kiemeli, viszont a vízbázis miatt a fa szálait felhúzza.

Pácfelhordás

A felhordás bükk, cseresznye, fenyő, hárs, éger esetében szórással, tölgy esetén a szórás és visszatörléses módszerrel készül. Egyes esetekben ettől eltérő módszer is lehetséges pl. mártás, hengeres pácfelhordás, ecsetelés stb., de előtte egyeztetni ajánlott a műszaki kollégánkkal. A javasolt felhordási mennyiség 60-80 g/m2. A két soron történő pácolás azért ajánlott, mert így elkerülhető az esetleges csíkos páckép. Amennyiben különböző effektek elérése a cél, mint például erős pórusfestés vagy egyenletes összhatás, úgy különböző adalékok, illetve oldószerek használata szükséges. Természetesen az adott fafajra jellemző tulajdonságokat minden esetben figyelembe kell venni.

Száradás: Pácolás után legalább 2-6 óra, hőmérséklettől, páratartalomtól függően.
Fontos a felül lakkozás helyes megválasztása, mivel általában a lakkok valamilyen szinten sárgítanak, így befolyásolják a végleges színhatást. Ezért ajánlott fehér szín esetén sárgulás mentes lakk használata.

FERME páckatalógus

Alaplakkozás

Történhet nitro, poliuretán, akril, poliészter vagy vizes bázisú anyagokkal. A kiválasztást elsősorban az határozza meg, hogy milyen felületet kívánunk elérni, illetve milyen igénybevételnek lesz később az adott szerkezet kitéve (kopás, víz, hő, UV stb.).
Az alapozók kiválasztásánál a másik lényeges szempont a könnyű csiszolhatóság.
Termékeink közül ilyenek pl. a 251.98.30 nitró, a SS 122 poliuretán, a QS 130 akril, és az A-S 130 vizes bázisú alapozók. Ezeket egy vagy két rétegben kell felvinni attól függően, hogy zárt vagy nyitott pórusú felületet kívánunk elérni. A kiválasztott alapozó technikai adatlapja tartalmaz minden szükséges információt a keverési, felhordási mennyiségekről, valamint a száradási idők vonatkozásában.

A legnagyobb sárgulással a nitrocellulóz lakkok rendelkeznek (251.98.30), kisebb mértékben sárgítanak a poliuretán lakkok ( Solido S-S120 ), minimálisan vagy egyáltalán nem sárgít az acryl lakk( Quantum Q-S130 ), illetve a vizes lakkok (Aqualit A-T220-20).

Alaplakk csiszolása

Történhet kézzel (csiszolószivacs, vászon) vagy géppel (vibrációs csiszoló,
kontaktcsiszoló). Az alaplakk csiszolása nagyban befolyásolja a lakkozás végeredményét, ezért érdemes P280-320-as finomságú csiszolóanyagot használni.
Fényes fedőlakk esetén ajánlott a két alapozóréteg felvitele és a finomabb, akár P400-as szemcsefinomságú csiszolópapír használata.

Fedőlakkozás

Portalanítás után kerül sor a fedőlakk felhordására, amelyhez szintén használhatunk nitró, poliuretán, akril, poliészter, vagy vizes bázisú anyagokat. Lényeges szempont a megfelelő edző fényesség kiválasztása, aminek illenie kell az adott bútor hangulatához. A lakkra vonatkozó adatokat a technikai adatlapok tartalmazzák.

Javaslatok:

  • A pácokat a felhasználás előtt mindig jól rázzuk fel és keverjük meg, hogy a pigmentek leüllepedését megakadályozzuk.
  • A fafajokon belül is különböző színárnyalatok fordulhatnak elő, amik jelentős eltéréseket mutathatnak a pácolás után, ezért minden esetben próbapácolást javaslunk elvégezni. Az eredményt lakkozás után kell ellenőrizni, mert a lakk a színt megváltoztatja, a nitró és a PU lakkok többnyire enyhén sárgítanak.
  • Amennyiben a katalógusban szereplő színárnyalatokon kívül egyéni pácokra van szükség, úgy nagy tapasztalattal rendelkező kollégáink az Ön egyedi igényei szerinti pácbeállítást elvégzik.

Ez is érdekes lehet számodra

Népszerű