Főoldal Alapanyag Kültéri tűzgátló alapozó a Sikkenstől: színezhető megoldás a kültéri faanyagok védelmében (x)

Kültéri tűzgátló alapozó a Sikkenstől: színezhető megoldás a kültéri faanyagok védelmében (x)

szerző robinwood

A patinás, több mint 200 éves múltra visszatekintő Sikkens festékgyár, az AkzoNobel termékcsoport tagja, jelentős gyártója a kültéri faipari felületkezelő anyagoknak. Ebben a cikkben egy különleges technológiát szeretnénk bemutatni, ami a kültéren alkalmazandó tűzgátló festékről szól.

A Sikkens RUBBOL® WP 112 FR tűzgátló alapozó nem szab határt a kreativitásnak. A Rubbol kültéri fedőfestékek a RAL és NCS színskálák bármely színére színezhetők.

A rendszer különlegessége, hogy a tűzgátlást az alapozó festék végzi, így a fedőréteg bármilyen RAL/NCS szín lehet. Az előírásoknak megfelelően alkalmazott rendszer költséghatékony és tartós tűzállóságot biztosít a kültéri fa szerkezeteknek.

 Sikkens RUBBOL® WP 112 FR

Az új, szórható és ecsetelhető RUBBOL® WP 112 FR alapozófesték és a RUBBOL® WF 33xx nemcsak az EU tűzvédelmi előírásainak megfelelő felületet hoz létre és esztétikus, impozáns felületet képez.

A jelenlegi építészeti trendeknek megfelelően a kültéri faburkolatok, a színek használata egyre inkább előtérbe kerül, az összetett megoldások mellett, illetve azt kiegészítve (Pl.: fém/fa, fa/műanyag, fa/nyers beton, vagy tégla).

Faburkolatok mellett természetesen bármely kültéri fa elem bevonataként is használjuk, pergolák, tartószerkezeti elemek, előtetők, teraszok, tetőszerkezetek védelmére. Legyen szó akár családi házról, akár középületről, a faburkolatok és egyéb kiegészítő fa elemek esetében a tartósság és a tűzállóság kiemelten fontos, az alkalmazott felületkezelő anyag esetében.

Mit kell tudnunk a tűzgátló anyagok technikai feltételeiről?

A tűzállósági tesztek célja az anyag viselkedésének vizsgálata, három kritikus pontra fókuszálva, melyek

  • a tűzzel szembeni reakció,
  • a gyúlékonyság
  • és a tartósság.

A tűzzel szembeni reakció arra utal, hogy egy anyag vagy rendszer hogyan reagál a tűz terjedésére, különösen annak korai szakaszában, amikor a gyors és nyugodt evakuálás elengedhetetlen. A gyúlékonyság azt jelzi, hogy egy anyag vagy rendszer mennyire képes ellenállni, és ideális esetben megakadályozni a tüzet, amely kulcsfontosságú tényező az építkezéseknél. A tartósság a rendszer azon képességére utal, hogy az anyag mennyire őrzi meg tűzgátló tulajdonságait az idő múlásával.

Rendszerünket, mely a RUBBOL® WP 112 FR alapozóból és a hozzá tartozó RUBBOL® WF 33xx fedőrétegből áll, kifejezetten tűzállóságra tervezték.

Ez Európában az EN 13501-1 (tűzzel való reakcióba lépés), 13501-2 (gyúlékonyság) és az EN 16755 (tartósság) normáknak való megfelelést jelenti, egyben az SP Fire 105 burkolati tűzvizsgálat tesztjének is megfelel. (Az előírás minden olyan, legalább 19 mm vastag fenyő alaphoz tűzálló fedőréteget ír elő, mely nem rendelkezik tűzálló védelemmel.)

 Sikkens RUBBOL® WP 112 FR

A Rubbol rendszer a legmagasabb tűzállósági, B kategóriának felel meg. Füstképződés szempontjából a termék besorolása: s2. A tűzgátló rendszer a lehető legjobb pontszámot (d0) kapta a tűz terjedésében való részvétel szempontjából. Új alapozónk használata emellett gazdaságos és környezetbarát megoldás, mivel az új fejlesztésű termékből 29%-kal kevesebb szükséges a korábban használtaknál, alkalmazása pedig kifejezetten egyszerű.

A vízbázisú, gyorsan száradó bevonat felvitele magasnyomású Airmix és Airless szóróberendezéssel rendelkező gyártósori környezetben történhet, így további beruházásokra, speciális szóró berendezésekre nincs szükség. 20 fok körüli hőmérsékleten pedig ecsettel is fel-hordható.

A maximális, 50g/l VOC-besorolás mellett a vízbázisú alapozó rendkívül alacsony káros anyag kibocsátású terméknek minősül. Kiváló felviteli tulajdonságainak köszönhetően négyzetméterenként mindössze 250 g RUBBOL® WP 112 FR szükséges a tűzgátló hatás eléréséhez.

A fejlesztésnek köszönhetően az 1-2 órás száradási idővel, mely a fedőréteg felviteléhez szükséges, használata kiemelten hatékony, 84%-kal kevesebb száradási idővel kalkulálhatunk a hasonló termékeknél szokásos 12 órával szemben.

Végezetül, de nem utolsósorban az alapozó könnyen tárolható, stabilitását a kannában sem veszíti el, üledék nem képződik, így használata környezetbarát. A kültéri faburkolatok trendjében is inkább festett felületek dominálnak napjainkban, használatuk különleges benyomást ad az épületeknek. Ehhez nyújt segítséget az aktuális színtrendeket bemutató számtalan katalógusunk, melyeket biatorbágyi telephelyünkön tanulmányozhatnak, itt a tűzgátló rendszer használatáról is szívesen adunk tanácsot.

Ez is érdekes lehet számodra

Népszerű