Főoldal Alapanyag Häfele szakmai napot tartottak a JAF Holz-nál

Häfele szakmai napot tartottak a JAF Holz-nál

szerző Csonka Imre

Mint azt korábban már írtuk, a Jafholz szakember-gárdája – bokros teeendői mellett – negyedévenként egy szakmai nappal is meglepi partnereit.
Bátor vállalkozás ez.

  • Egyrészt azért, mert az építőipar magas fordulatszámon pörög, tehát van dolga elég az értékesítőknek,
  • másrészt egy szakmai nap szervezése mindig kockázatos.

Előzetes regisztrációval ugyan felmérik az érdeklődést. de az igazság mindig akkor derül ki, amikor felgördül a függöny.
Közel ötven szakember érkezett a Häfele vendégszereplésére. A csapatot elnézve többségük cégvezető, döntéshozó, így minden elismerésünk a szervezőknek.

JAF Holz Hafele bemutató

A Häfele csak félig volt vendég ezen a napon, ugyanis a cég termékeit már évekkel ezelőtt felvette a kínálatába a legnagyobb hazai alapanyag kereskedő.

A szakmai nap két területet érintett:

  • egyik oldalon a LED technológia került új megvilágításba (!),
  • majd a legújabb bútorvasalat trendekből kaphattunk ízelítőt (erről később számolunk be).

Mindkét előadásban voltak előremutató információk, bár néha beestünk a termékismertető szint alá.
Ennek ellenére magas műszaki tartalommal bíró prezentációkat volt szerencsénk meghallgatni.

Pár éve még gyanakodva nézegettük a LED világítással felszerelt bútorokat, mára az életünk része lett. A tehnológia népszerűsége és ismertsége elérte azt a szintet, hogy idehaza is bárki számára releváns megoldást jelentsen akár funkcionális fényforrásként, akár hangulatvilágításként.

Gyenes Róbert előadása elején leszögezte, hogy

amit hallani fogunk, az elsősorban arra hivatott, hogy az asztalosok hitelesen tudják bemutatni, majd értékesíteni a bútoraikba beépített LED technikát.

Gyenes őszinte felütése szimpatikus, hiszen ha értjük azt, amit el akarunk adni, akkor hitelesebbek és talán hatékonyabbak is leszünk. Mondandójának tartalma mindvégig figyelembe vette ezt a célt.

Sikerült egyensúlyba tartania a “világítástechnikai kislexikont” és a Häfele kinálatából elérhető releváns technikai megoldások bemutatását.

Mi is az a LED?

A LED szó az angol Light Emitting Diode (fényt kibocsátó dióda) kifejezésből jön. Voltak előzmények, de a kék színű LED-et három japán fizikus fedezte fel 1994-ben. Ebbéli munkásságukért egyébként húsz évvel később, 2014-ben fizikai Nobel díjat kaptak. Szóval, a LED egy félvezető anyagból készüt fényforrás.
Továbbiakban fizika helyett a hagyományos fényforrásokkal szembeni előnyeire koncentrálunk.

A LED tartós.

30 000-50 000 óra közötti élettartamot mondanak a gyártók és ez többnyire helytálló is.

A LED nem melegszik fel,

így azt a kevés energiát amit felhasznál azt 99 %-ban világításra használja. Tehát takarékos is. Nem forrósodik fel, nem égeti el a kezem, ha véletlenül hozzáérek. Talán emlékszünk még arra, mikor tombolt a halogén láz és a konyhai baldahinok úgy világítottak, mint egy reptér. A felsőszekrények ajtajai nem egyszer színeződtek el a halogén hőjétől.
LED technológia esetén nincs vibráló fény, azonnal felkapcsolás után 100%-on világít, tehát nincs bemelegedési idő sem. Környezetbarát a technológia, a LED-es izzók nem bocsájtanak ki szén-dioxidot.

Hova szereljük?

Először is két alapvető szerepkört kell tisztázni. A kívánt fényforrás

  • lehet hangulatvilágítás,
  • vagy funkcionális világítás.

Ez utóbbi néhány évvel ezelőttig gyakorlatilag kimerült abban, hogy ha kinyitottuk a hűtőt, akkor világított. Roppant hasznos éjszaka harapnivaló vagy éppen sör után kutató férfiemberek számára.
Azóta nagyot fordult a világ és először a konyhában, később szinte minden lakótérben megjelent a bútorvilágítás új generációja.

Hafele LED
Mint azt annyiszor említettük már, a konyha ipari terület a lakásban. Ennek megfelelően itt tört be először az igazi funkcionális világítás.
Ma már a fiók belsők, a kamraszekrények, a kihúzható vasalattal szerelt sarokszekrények mind szerelhetőek belső tér megvilágítással.


Egyrészt vagány, másrészt nem baj, ha látjuk, mi van a szekrény mélyén.
Később a gardrób szekrényeknél is megjelent a belső világítás. Ma már elsősorban LED-del szerelik mindkét kategóriát, a fentiekben felsorolt előnyös tulajdonságokat kihasználva. Ugyanígy jelen van a fürdőszoba bútoroknál, vagy akár a nappali esetében.Hafele LEDHangulat- vagy háttérvilágítás esetében az adott tér atmoszférájához teszünk hozzá valami pluszt.

Ennek kiválasztásához, a megrendelő kellően alapos tájékoztatásához azonban néhány alapfogalommal tisztában kell lennie az asztalosnak.

Az egyik a színhőmérséklet

A fehér fénynek is vanna árnyalatai, ezt kelvinben (K) tudjuk kifejezni. Egy fényforrás színhőmérsékletét az általa okozott színérzet és egy feketetest sugárzó által létrehozott színérzet alapján határozzák meg.
Hagyományos izzónál az izzószál izzításából keletkezik a fény, ezért a színhőmérséklet megegyezik az izzószál hőmérsékletével.
Fénycsöveknél és LED-eknél ilyen fizikai kapcsolat nincsen, ezért ilyenkor inkább “korrelált színhőmérsékletről” CCT (Correlated Color Temperature) beszélünk.
A 2800 K körüli érték a hagyományos izzólámpa színhőmérséklete. Ebben egy kicsit sárgásnak látjuk a tárgyakat. Szemünk egyébként ezen a hőmérsékleten szocializálódott, hogy ezzel a látványos képzavarral éljek, és ebből adódik, hogy a középfehér (3500-4900 K) vagy a hidegfehér színt (5000 Kelvin felett) zavarónak érezzük egy belső térben. Pedig a nappali fény ezen megközelítés alapján is hideg fénynek számit.
Azonban, ha több időt töltünk hideg fénnyel megvilágított térben, szemünk számára is kellemes lesz, nem utolsó sorban közelít a természetes viszonyokhoz.
A megfelelő színhőmérséklet kiválasztása tehát egyrészt szubjektív, másrészt a tér funkciója dönti el.
Egy nappali vagy hálószoba hangulatvilágítása esetén egy melegebb színhőmérséklet nyugodtabb hátteret ad. Ugyanakkor egy tárgyilagosabb tér, üzlet, iroda esetében a hidegebb színhőmérséklet irányába érdemes tendálni.
A gyártók és természetesen a Häfele is inkább színtartományokat kínál, nincsenek tehát éles határok.

A másik a fényerő

Korábban elég volt azt tudni, hogy egy izzó hány wattos, aztán nagyjából be tudtuk lőni, mit vegyünk. Mostanság lumenben kapott értékek alapján kellene tájékozódnunk, ami nem mindig egyszerű.

Mi az a lumen (lm)?
Egy fényforrás által képzett emberi szem által látható fény mennyiségének mértékegysége. minél magasabb a lumen érték, annál “fényesebb” egy égő. Amikor a múltban 50-60 W-os izzókat vettünk, tudtuk, milyen fénymennyiséget várhatunk el. Vagyis a fogyasztást a fényerőhöz kötöttük, helytelenül.
A LED égőkkel nagyobb fénykibocsátás érhető el az energiafogyasztáshoz viszonyítva. Például egy 5 W-os LED izzó hasonló fényt ad egy 50 W-os halogén izzóéhoz. Ez 90%-os energiamegtakarítást jelent! Amikor ilyen égőt használunk, az energia sokkal kevesebb veszteséggel alakul át fénnyé, és például sokkal kevesebb hővé. Ahogy fejlődik a technológia, ez az arány valószínűleg tovább fog javulni. Vagyis már nem használhatjuk a Wattot a fényerő jellemzésére.
Az életet tovább bonyolítja a ‘hasznos lumen’ újonnan bevezetett fogalma.
Olyan égőknél, mint például a körték, amelyeknél nem irányított a fény, a teljes fénykibocsátás az összes kibocsátási irány fényerejéből adódik össze. Egy spot lámpánál már jóval irányítotabb a fény iránya, azonban itt is van olyan fény, amely nem a hasznos irányba vetődik, ezt hívjuk “elszóródott” fénynek. Ez valójában nem hasznos, mégis beleszámítják a teljes fénykibocsátásba.
Emiatt nemrég hozták létre a “hasznos lumen” fogalmat. Ez egy szabványos 90 fokos területen sugárzott fényt jellemzi. Ez a fogalom nyilván sokkal relevánsabb egy spot lámpánál, mint egy körte izzónál.

Visszatérve a fénytan óráról, konkrét termékeket, trafókat, szetteket és valóban szép megoldásokat láthattunk és tapogathattunk meg.
A szerelési tanácsok mellett jónéhány értékesítési ötlettel és beépítési javaslattal gazdagabban állhattunk fel a szakmai napról.

Folyt. köv.

Ez is érdekes lehet számodra

Népszerű