Főoldal Ajtó/ablak Egy konferencia margójára… (A fa ablak jövője)

Egy konferencia margójára… (A fa ablak jövője)

szerző robinwood

A Construma építőipari szakkiállítás-csokor nemcsak az építkezni vágyók nagy találkozóhelye, hanem ideális szakmai fórumok, előadások helyszínéül is szolgál. Akkreditált előadások, cégspecifikus szakmai napok mellett a szektorban tevékenykedő szakmai szövetségek, érdekképviseleti szervezetek is előszerettel teszik a kiállítás-sorozat idejére közgyűlésüket, találkozóikat.

A fa ablak jövője konferencia

Az idei év különlegessége egy új kezdeményezés volt, amelynek életrehívója öt, a fa ablak gyártáshoz szorosan köthető és elkötelezett cég volt:

  • ROTO Elzett Certa Kft.,
  • Leitz Hungária Szerszám Kft.,
  • Remmers Ungarn Kft.,
  • Holz Schiller Gmbh.,
  • Woodissimo Kft.

Ezen vállalkozások nem csupán mint szakmai előadók, hanem mint szervezők is kivették a részüket az előkészítő munkából. A szakmai program összeállításában, valamint az Építész Kamaránál történő regisztrálásban és akkreditációban a robinwood.hu szerkesztősége volt segítségükre.

A szakmai nap házigazdáját, Kala Tibort kérdeztük a kezdeményezés céljáról

Mi volt az elsődleges szándékotok, amikor a napi munka mellé bevállaltátok ennek a konferenciának a megvalósítását?
Különböző szakterületeket képviselünk, de abban mindannyian egyetértünk, és látjuk a napi munkánk során, hogy a hazai fa, és fa-alu ablak gyártás rendkívül sokat fejlődött az elmúlt időszakban. Kiváló minőségű termékek születnek, alapanyagokban gyártástechnológiában, vasalatok terén

az európai top gyártókkal egy szinten mozgó vállalkozások vannak Magyarországon.

Ennek ellenére úgy éreztük, hogy nem vagyunk eléggé exponált helyen a hazai építészek szemében. Szerettük volna az építész kultúrkört közelebb hozni a faiparosokhoz.

A kamara bevonása és az akkreditálás is ezt a célt szolgálta?
Igen, és külön öröm számunkra, hogy sikeresen tudtuk akkreditáltani a rendezvényt. Ez az 1,5 kreditponton túl nekünk különösen presztízs értékkel bír. Az előadások témája is kifejezetten az építészek szemszögéből lett megfogalmazva.

Azt szeretnénk, ha nagyobb rálátással bírnának a gyártásra, pontosabban a gyártást, trendeket, keresztmetszeteket, anyagokat befolyásoló folyamatokra.

Meggyőződésem, ha ezeket ismerik azzal a hazai gyártók hitelesebbé válnak a piacon.

A fa ablak jövője konferencia

Kala Tibor és Árkossy Tamás (Fotó: Mőcsényi Miklós)

Vannak hosszabb távú terveitek, vagy ez egy egyszeri alkalom volt?
Úgy fogalmaznék, hogy ez inkább a főpróba volt. Körvonalazódik egy fa nyílászárókat gyártó/forgalmazó szervezet kialakítása. Nyilván először a programot és célokat kell megfogalmazni, aztán majd ehhez igazítjuk a kontúrokat, de az irányvonalat már látjuk.

Ha kitekintünk az európai piacra, látható, hogy a fa és fa-alu szerkezetek kezdik visszaszerezni az őket megillető helyüket a piacon. Ehhez azonban tenni kell nekünk is, ha azt szeretnénk, hogy Magyarországon is erőteljesebbé váljanak ezek a folyamatok. Ebben az Országos Asztalos és Faipari Szövetség is nagy segítségünkre lesz.

Szakmai előadások, gyárlátogatások, nemzetközi tanumányutak és az európai szervezetekkel való együttműködés adja majd a munkánk gerincét.

Már körvonalazódik a következő rendezvényünk, hamarosan jelentkezünk a részletekkel.

Ez is érdekes lehet számodra

Népszerű