Főoldal Friss Űrutazás során felgyülemlő tapasztalatok segítségével újítaná meg otthoni bútorait az IKEA

Űrutazás során felgyülemlő tapasztalatok segítségével újítaná meg otthoni bútorait az IKEA

szerző robinwood

A svéd bútorgyártó néhány hete házon belüli tervezőcsapatot küldött a NASA utahi kutatóbázisára, ahol a sivatagban, a marsihoz nagyon hasonló körülmények között tanulmányozhatták, milyen lehet majd egy ilyen űrmisszió – írja a HVG tech.

Fotó: IKEA

A svédek célja, hogy belelássanak egy Mars-utazás mibenlétébe, majd ezeket a tapasztalatokat az otthoni bútorok tervezésekor felhasználják. Marcus Engman, az IKEA vezető tervezője szerint azt tapasztalnák ki, hogy mi tesz egy űrutazást “otthonossá”, illetve milyen korlátokkal kell megküzdeniük az űrhajósoknak. Ezeket a tapasztalatokat pedig kamatoztatnák.

Fotó: IKEA

A Wirednek nyilatkozó szakember szerint a legfrissebb felmérések azt mutatják, hogy 2050-re a Föld lakosságának 70 százaléka a városokba fog tömörülni. Emiatt azonban előtérbe kerülnek a helytakarékos megoldások, ami a jövő bútoriparát is meghatározza majd.

A csapat hét napot tölt a bázison, eközben pedig az élelmiszer-termelésről és az új anyagokról is ismereteket szerezhetnek. A cég végső célja, hogy a maga módján segítse a Mars-programot. A számítások szerint ugyanis 1 kg anyag utazása nagyjából 2 millió dollárt (kb. 560 millió forint) vesz igénybe, így minél könnyebb eszközöket kell készíteniük.

Hogy mikor lesz a projektből végeredmény, azt egyelőre még nem tudni, de a cég 2019-re már betervezte egy vonatkozó bútorkollekció piacra dobását.

Ez is érdekes lehet számodra

Népszerű