Főoldal Friss Meghalt az IKEA alapítója: Ingvar Kamprad 91 éves volt

Meghalt az IKEA alapítója: Ingvar Kamprad 91 éves volt

szerző Csonka Imre

Most, hogy már mindenki megírta ezt a hírt, mi is szólunk pár szót. Az asztalosok kicsit másként viszonyulnak a világ legnagyobb lakberendezési hálózatához, amit Ingvar Kamprad alkotott.

Szeretjük, de néha ferde szemmel néztünk rá…

17 éves volt, amikor nekifogott és 81 éves koráig vezette a céget. Számtalan kultikus darab fűződik a nevéhez, pontosabban az IKEA brandhez, mert hamar felismerte, hogy a funkcionalitás mellett a design, mint hozzáadott érték és ennek velejárója, a nevesített designer, igencsak jól eladható a piacon. Azt hiszem, hitt abban, hogy a design mindenkié.

Ingvar-Kamprad-ikea2

Zseniális volt a felismerés, hogy enteriőrbe rendezve a bútorok és a különböző kiegészítő tárgyak, lámpák, textilek, sokkal hatékonyabban értékesíthetőek.
Minden olyan egyszerűnek tűnik így visszatekintve, de

a mai napig senki se tudta felülmúlni az értékesítés eme műfaját, a rendszerben gondolkodás ilyen magas szintű megvalósítását.

A lapraszerelés professzora volt, emellett a végfelhasználókra optimalizált (az eszükhöz mért) szerkezetek kialakításának nagy mestere. Sokszor szidalmaztuk, hogy rontja a hazai piacot, bezzeg, ha nem lenne, mennyivel jobban menne az asztalosoknak. Nem igaz. Az a profi gyártói háttér, a grammra pontos keresztmetszet és szerkezeti optimalizálás, ami a háttérben zajlott, műhely szinten nem reprodukálható. A hazai asztalosságnak egy másik szegmensbe kell igyekeznie, de ez egy másik történet.

A gyártás mellett az értékesítés, a “skandináv sztori” eladása a mai napig életképes IKEA katalógus, és a ravasz termékkapcsolás terén is maradandót alkotott.

Nem szeretnénk olvasóinkat megfosztani a legektől, a Qubit cikkében mindent leírtak szépen.

Ez is érdekes lehet számodra

Népszerű