Főoldal Kultúra Az év formatervezési díját nyerte el az IKEA menekülteknek készített, lapra szerelt műanyag házikója

Az év formatervezési díját nyerte el az IKEA menekülteknek készített, lapra szerelt műanyag házikója

szerző robinwood
Dizájn díjat nyert az IKEA menekultsátra

A Better Shelter „házak” felállítása mindössze négy-nyolc órát vesz igénybe, és megközelítőleg 1.150 dollárba kerülnek egyenként.

Mindössze hatvannyolc elemből áll az IKEA Alapítvány és az ENSZ Menekültügyi Főbiztosságának (UNHCR) újrahasznosított műanyagból készült házikója, amit elsősorban menekülttáborokba szántak a vászonsátrak helyett.

Dizájn díjat nyert az IKEA menekultsátra

A 2015-től gyártott építmény megkapta a Design Múzeum Design of the Year 2016 díját is. A négy óra alatt felállítható, 57 négyzetméteres hajlékokon szúnyoghálós ablakok és zárható ajtó mellett napelemmel működő világítás és USB-s töltőaljzatok is vannak.

A Better Shelter nevezetű projekt és az IKEA áruház közös együttműködése révén közel négy millió szíriai háború elől menekültet segítenek meg napelemekkel felszerelt sátrakban.
A projekt, a svéd ipari formatervező Johan Karlsson és az IKEA humanitárius szervezetének közreműködésével indult el még 2010-ben.
A terv elsődleges célja, hogy a vászon sátrak – amelyek könnyen sérülhetnek szélben és árvizekben – helyett egy olyan alternatív megoldás szülessen, amely biztonságot ad az embereknek.
A Better Shelter „házak” felállítása mindössze négy-nyolc órát vesz igénybe, és megközelítőleg 1.150 dollárba kerülnek egyenként. (Forrás: napelemrendszer.info)

A házakból 16 ezer darabot már legyártottak, ezeket Irakban, Görögországban, Nigerben vagy épp Svédországban lévő menekülttáborokban állították fel.

Forrás: NLcafe.hu/CNN

Ez is érdekes lehet számodra

Népszerű