Főoldal Friss Bosch X-LOCK: csak egy klikk

Bosch X-LOCK: csak egy klikk

szerző Mózes Lajos

A Bosch forradalmasította a sarokcsiszolók korongjainak cseréjét egy új, szerszám nélküli rendszerrel. Az X-Lock névre keresztelt fejlesztést idén januárban a müncheni Bau kiállításon mutatták be, de az ígéretek szerint májustól már a szerszámkereskedésekben is megjelenik.

A rendszer lényege, hogy

a korongok cseréjéhez nincs szükség semmiféle szerszámra, sőt még a rögzítő anya és az alsó gyűrű is elmarad.

Ugyanis a rugós mechanizmusnak köszönhetően a korongot csak rá kell nyomni a tengelyvégre és egy kattanás jelzi, hogy a szerszám a helyén van. A kioldás a gép tetején lévő karral szintén egy mozdulat.

Bosch X-Lock

Felhasználói szemmel nézve hasonlít, illetve hasonló kényelmet biztosít, mint a dekopír fűrészeken alkalmazott gyorscsere rendszer. A Bosch eddig 8 vezetékes és 4 akkus gépet látott el az új rögzítő rendszerrel. Az új gépekhez azonban csak a X-Lock csatlakozással készült szerszámok alkalmazhatók.

Bosch X-Lock

A Bosch erre is felkészült, több mint 130 kiegészítő áll rendelkezésre, nemcsak köszörűtárcsák, hanem csiszoló és drótkorongok, keféző tárcsák és fejek stb. (A szerszámok többsége a hagyományos rögzítéssel is kompatibilis).

És nem utolsó sorban, mivel a rögzítő mechanizmus a tárcsa síkjában van, ott is használható, ahol eddig a tengelyvég ill. a szorítóanya ezt nem engedte.

Ez is érdekes lehet számodra