Főoldal Dizájn Shaker: tárgykultúra a XXI. századnak

Shaker: tárgykultúra a XXI. századnak

szerző Csonka Imre
Shaker furnishing

Ha ilyen következetességgel és előkészítő munkával tudnánk a magyar paraszti kultúrát és a mindennapi használati tárgyakból fakadó formakultúrát a kortárs eszközök közé emelni, az klassz lenne.

Kis túlzással azt is mondhatnánk, hogy az első minimalisták a shaker kézművesek voltak, azok az emberek, akik többek között ezt a projektet is ihlették.

Bútoraik, használati tárgyaik számtalan modernista és kortárs tervezőt inspiráltak már a világ minden tájáról. Az Egyesült Államok néhány területén fellelhető shaker közösség tárgykultúrája a minimalista és egyben funkcionalista megközelítés eklatáns példája, mind a mai napig. Használati tárgyaik, bútoraik, szerszámaik és számtalan háztartási eszközük hűen tükrözi a világról alkotott képüket.

A hiteles és letisztult formavilágot minden esetben a funkcionalitás jegyében alakították. Tárgyaik használati tárgyak, önmagukban szépek. Nem egy nipp gyüjtő brigád, semmi felesleges manír.

Furnishing Utopia

A projekt során két, shaker kultúrával foglalkozó múzeum segítségét kérték az Utopia program szervezői. A mintául és inspirációul szolgáló tárgyakat ők bocsátották a designerek rendelkezésére. Emellett számos háttér-információval és kutatási anyagokkal segítették a tervezők munkáját.

A kurátorok szakmai segítségével olyan hétköznapi tárgyak valósultak meg, amelyek gyönyörűen viselik a shaker stílusjegyeket. Ugyanakkor a világ bármely országában hasznos és szép háztartási tárgyakként, bútorokként jelenhetnének meg.

A nemzetközi projekt keretén belül 14 designert hívtak meg. 55 tárgy született, ezek mindegyikét az eredeti tárgy mellett mutatták be 2017 májusában.

Örömmel üdvözölném, ha idehaza is megvalósulna ilyen színvonalon hasonló kezdeményezés. Ha ilyen következetességgel és előkészítő munkával tudnánk a magyar paraszti kultúrát és a mindennapi használati tárgyakból fakadó formakultúrát a kortárs eszközök közé emelni, az klassz lenne.

Ez is érdekes lehet számodra

Népszerű