Főoldal Dizájn Bútorcsalád gőzölt, hajlított alkatrészekből

Bútorcsalád gőzölt, hajlított alkatrészekből

szerző Csonka Imre

Bar Gantz egy izraeli designer lány. A nevét olvasva gőzöm sem volt, hogy fiú vagy lány, meglepett. Nem is értem, miért. Elég a munkáira nézni és az azokból áradó finomság alapján rájöhettem volna.

Egyébként tök mindegy.

Az idei kölni bútorszakvásáron a fiatal designerek között mutatkozott be egyszerű, de annál nagyszerűbb bútorcsaládjával. Munkáit egyébként a Dezeen oldal a legjobb 12 közé választotta. A projekt, aminek keretében megszülettek a tárgyak, nem csupán tervezés, sokkal inkább egy technológiai kísérletezés eredménye volt. Gőzöléssel modifikált faanyagból készült alkatrészek készítése, illetve a kísérletezés a technológiával és a faanyaggal, az volt az igazi kihívás.

Bar Grantz

Mindezt úgy sikerült véghez vinnie, hogy a keresztmetszetek és a gőzölési paraméterek optimalizálása annak tudatában zajlott, hogy egy olyan bútorcsalád valósuljon meg, ahol nem a technológia nyújtotta kunsztok tetszelgése a cél.

Bar Grantz

Miről beszélek?

Sikerült beemelnie egy mostanság a kisszériás tárgyak esetében háttérbe szorult technológiát úgy, hogy “kézműves gőzölőt” (huh!) használ és a technológia adta lehetőségeket ízlésesen prezentálja.

Nem csavargat, csak annyira amennyire kell. A keresztmetszetek elegendőek, hogy stabil, ugyanakkor könnyed bútorok szülessenek. Az ívek lendületet adnak a tárgyaknak.

Bar GrantzBar Grantz

Szép a kollekció, a tükör különösen. Itt érzem igazán, hogy a gőzölés eredményeként olyan könnyeddé vált a faanyag, mintha csak egy szatén szalag lenne.

Tudatos a koncepció, nem akar ő Möbius-szalagot, csak annyit, amennyi szükséges.

A kollekció egy asztalkából, egy polcból, egy tükörből és egy ruhatartó konzolból áll (ez utóbbi esetben lehet, hogy tévedek).

Bar Grantz

Milyen szép is volna, ha a faipari mérnöki karon, ahol minden adott egy ilyen projekthez, szóval Sopronban is hasonló feladatokon törnék a fejüket a leendő formatervezők.

Életszerű tapasztalatokat gyűjtenének egy technológia megismerése során, hasznos anyagismereti tudással vérteznék fel magukat és viszonylag kevés faanyag felhasználásával születnének formatervezett tárgyak.

Forrás: designboom.com

Ez is érdekes lehet számodra

Népszerű