Főoldal Dizájn Handplane: azt hitted, már mindent láttál? Hát nem…

Handplane: azt hitted, már mindent láttál? Hát nem…

szerző Csonka Imre

A minap azzal a kritikával éltek felém, hogy nagy szeretettel írok rongyrázó baromságokról. Szerintem egyszerűen csak fogékonyak vagyunk a fából készült szép tárgyakra.

Most egy amerikában élő szörfdeszka készítő munkáit mutatnánk meg. Tudom, nem vagyunk egy szörfös nemzet, a Balaton sem óceán, de ezen tárgyak készítőjének szakértelme és a gyártás már-már idillikus képe megfogott minket.

Tehát ma sem az ország legjobb búsuló juhász faragóit vesszük sorra, elnézést az esetleges csalódásért…

Ismerd meg Danny Hess szörfdeszkáit

Danny Hess szörf

A fából készült deszkák mindegyike egyedi termék. Ugyan sablonok alapján készül, de a vásárló méreteihez, szörf tudásához és ízléséhez igazítva. A forma, a szín és a fafaj kiválasztása meglehetősen nagy szabadságot ad a gyártónak és a vásárlónak egyaránt.

Danny Hess szörf

A faanyagok mellett üvegszálas és egyéb szintetikus anyagok is kellenek a sikerhez, de alapvetően a fa adja a karakterét. A deszkák magja EPS habból készül. Ez kerül bele egy speciális rétegrendben összeragasztott vázba (keretbe), majd erre kerül az 1/8 hüvelykes fa borítás. Ha nem tévedek, akkor ez gyakorlatilag egy 3 mm-es fűrészelt svartni.

Danny Hess szörf

Danny Hess 17 éves kora óta készít szörfdeszkákat. Kezdetben saját részre, aztán a haveroknak, mára az USA-ban több városban és még néhány kontinensen kívüli országban árulják a munkáit.

Saját fejlesztésű gyártástechnológiát dolgozott ki, melyben

  • EPS hab,
  • bio epoxigyanta (mondjuk ilyennel még nem találkoztam),
  • carbon és üvegszálas anyagok,
  • na és természetesen a jellemző lokális fafajok

adják az alapanyagok listáját.

A gyártás során központi szerep jut a precíz kézimunkának, a gyaluláskor és csiszoláskor egyaránt. Ha valahol, itt aztán igazán profi felületet kell előállítani, hiszen siklani kell…

Az olajozás alá tehát alapos előkészítés szükséges. A vákuumprés és a felsablonozás ugyancsak nagy tapasztalatot és odafigyelést igényel. A videókat elnézve irigylésre méltó az a nyugalom, amit a műhely áraszt. Danny kicsit túltolja a pormaszk dolgot, mert még gyaluláskor is abban figyelget, de ezt leszámítva hitelesnek tűnik.

Amivel idehaza szerintem nem sokan találkoztak, az a handplane. Ez amolyan kézi szörfdeszka. Szép tárgy tömörfából, különböző méretben és formában. Békatalp és egy ilyen a kézben, aztán már csak bátorság szükséges és indulhat a siklás.

Danny Hess szörf

Mindenkinek szép nyarat…

Ez is érdekes lehet számodra

Népszerű