Főoldal Bútor Új kötőelemet fejleszt az IKEA, hamarosan érkeznek a szerszám nélkül szerelhető bútorok

Új kötőelemet fejleszt az IKEA, hamarosan érkeznek a szerszám nélkül szerelhető bútorok

szerző robinwood

A stresszes szerelés a múlté. A bútoróriás új kötőelem-fejlesztésbe fogott, pontosabban meglehetősen előre tartanak már vele. Mindjárt egy új kategóriát alkotva:

az “éktiplit”.

Eddig sem kellett túl sok szerszám egy IKEA bútor összeszereléséhez, de a fejlesztők ezt is sokallták.

Innentől búcsút inthetünk a csavarhúzónak és az imbuszkulcsnak is.

A fejlesztést már 2014-ben elkezdték és már három éve elkészültek a prototípusok. Először a Stockholm szekrénycsaládnál tesztelték az új kötőelemet. Most pedig a Lisabo asztalcsalád készül az új megoldással.

Ikea StockholmIkea LisaboIKEA Lisabo

Az összeszerelés sem ragasztót, sem szerszámot nem igényel. Tulajdonképpen egy alaki kötésről van szó, amivel rendkívül egyszerűen lehet például asztallábakat rögzíteni az asztallapba.

IKEA éktipli

Mint azt a promó videóból is láthatjuk, azért ez CNC megmunkálóközpont nélkül nem megy. A videón jól látszik a bordás csap (0:42) és a szintén bordás csapfészek kialakítása (0:58).

Maga a csap ék alakú, bár ez nem feltétlenül garantálja a láb elmozdulását, ha mondjuk egy jó nagyot rúgnak bele…

Az asztal kávájának összeépítése is a bordás tiplik segítségével történik. Valóban egyszerű és gyors a szerelés. A közelmúltban tartott design konferencián úgy nyilatkoztak a csomópont előnyeit taglalva, hogy

a fiatal generáció egyre flexibilisebben él, egyre több a lakásváltás, reggel felmondják az albérletet, délután már egy új helyen szerelik össze a bútorukat.

Őszinte megközelítés.

Forrás: Dezeen.com

Ez is érdekes lehet számodra

Népszerű