Főoldal Friss Február 28-ig lehet szavazni Zengővárkony hős szelídgesztenyéjére az Európai Év Fája versenyen

Február 28-ig lehet szavazni Zengővárkony hős szelídgesztenyéjére az Európai Év Fája versenyen

szerző robinwood
Zengővárkony hős szelídgesztenyéje

A 300 éves túlélő

A korábbi években kiválóan szerepeltek fáink az európai versenyeken, ennek fényében kijelenthetjük: jó esélyekkel indulunk az Európai Év Fája versenyben. Idén 13 ország fái vetélkednek egymással, így a győzelemhez ismét minden támogatásra szükség van.

Kérjük olvasóinkat, hogy szavazzanak a verseny honlapján február 28-ig!

Az Európai Év Fája verseny immár nyolc éve hívja fel a figyelmet a fák és az emberek, a természet és a közösségek kapcsolatára, illetve a fáknak Európa kulturális és természeti örökségében betöltött szerepére és jelentőségére.

Zengővárkony hős szelídgesztenyéje

Magyarországot idén egy igazi túlélő, Zengővárkony hős szelídgesztenyéje képviseli, amely

2017 novemberében 4088 szavazattal lett a hazai Év Fája cím birtokosa.

A századok során a fa kigyógyult a kéregrákból, túlélte az államosítást, és azt is, amikor egyszer a közeli katonai lőtér őrzésére rendelt katonák felgyújtották, hogy felmelegedhessenek. A 300 éves gesztenyefa a helyiek számára a folytonosság jelképe, élni akarása máig erőt ad a hétköznapok küzdelmeihez.

Akárcsak tavaly, idén is két fára szavazhat mindenki

Nem lesz könnyű választani – a hazai jelölt 12 versenytársa között megtalálhatjuk például a világ legnagyobb parafatölgyét, amely Portugália jelöltje, a cserkészmozgalom szimbólumává vált angliai tölgyet és idén először egy szépséges orosz fát is.

A szavazás február 28-ig tart, a szavazatok számának alakulását február 22-ig lehet majd követni, az eredményt pedig március 21-én – amely a tavasz első napja és egyben az Erdők Világnapja is – a brüsszeli díjátadón hozzák majd nyilvánosságra a szervezők.

Tények és adatok:
Idén 8. alkalommal rendezik meg a vetélkedőt
13 ország 13 fája versenyez egymással
Ezidáig összesen 3 alkalommal nyerte el magyar fa az Európai Év Fája címet
2018-ban újonnan csatlakozott Horvátország, Oroszország, Románia és Portugália
Évente összesen több mint 200 000 szavazat érkezik a fákra

A nemzetközi versenyt a Environmental Partnership Association (EPA, Környezeti Partnerség Egyesület) szervezi, a magyar fordulót pedig a hat alapítványt tömörítő EPA magyar tagja, az Ökotárs Alapítvány.

A mozgalomban évente több százezren vesznek részt, a versengő országok száma a kezdetek óta 5-ről 13-ra emelkedett. Folyamatosan várják a további csatlakozó országokat Európából!

Forrás: okotars.hu

Ez is érdekes lehet számodra