Főoldal Alapanyag Elindult a hatodik Európai Év Fája verseny

Elindult a hatodik Európai Év Fája verseny

szerző robinwood
Év fája 2016 - Mohos tölgy

Támogatásával jelképesen mindenki egy-egy fát ölel meg...

Michal Vesely - Environmental Partnership Association ügyvezető igazgató

Február 1-29-ig adhatják le a szurkolók szavazatukat kedvenc fájukra a www.treeoftheyear.org weboldalon. A verseny izgalmasnak ígérkezik: idén tizenöt fa és a hozzájuk kapcsolódó történetek vesznek részt a választási küzdelemben, amelyben Anglia, Belgium, Bulgária, Csehország, Észak-Írország, Észtország, Írország, Franciaország, Lengyelország, Magyarország, Németország, Skócia, Spanyolország, Szlovákia és Wales is képviselteti magát. A verseny eredményét március 7-én ismerhetjük majd meg, a díjátadó április 20-án a brüsszeli Európai Parlamentben lesz.

Év fája 2016 - Mohos tölgy

A képre kattintva lehet szavazni.

Az Európai Év Fája verseny célja, hogy megmutassa a fák kulturális és természeti értékét, melyeket becsülnünk és óvnunk kell. Más versenyektől eltérően itt nem a fák szépsége, mérete vagy kora fontos, hanem a történetük és kapcsolatuk az emberekkel. A versenybe ugyanis olyan fákat lehetett nevezni, melyek fontosak a körülöttük élő közösségeknek: találkozási pontot kínálnak, történetek kapcsolódnak hozzájuk.

Magyarországot a bátaszéki molyhos tölgy képviseli, amely 2015. novemberében 6424 szavazattal lett a hazai év fája verseny győztese. Klikk a szavazásért.

Fa elhelyezkedése: Bátaszék
GPS koordináták:
46.197861 / 18.714460 | N 46° 11′ 52,3″ / E 18° 42′ 52,06″
Faj: molyhos tölgy (Quercus pubescens)
Kora: 300-400 év
Magassága: 17,5 m
Törzskerület: 4,70 m
Az öreg molyhos tölgy a Bátaszék feletti dombon őrködik, vigyáz a településre, hogy történelmi és emberi értékeit meg tudja őrizni az utókornak, ne tudjon többé ártani a török veszedelem, se tűzvész, se a jégkár, se világháború. Az évszázadok óta őrködő tölgy szeretetét, tiszteletét bizonyítja, hogy minden naptári év május 25-én Orbán napján megmozdul a város apraja nagyja. Az óvodások, a kisiskolások, a gimnazisták, a katolikus hívők, a természet és a mezőgazdaság tisztelői, azaz mindenki szívesen eleveníti fel a hagyományt, mely szerint a tölgy törzsét gazdagon meg kell locsolni borral, hogy a következő évben is bőséges szőlő és bor teremjen a vidéken.

 

“Nagyon fontos számunkra a verseny természetvédelmi és társadalmi hatása egyaránt. Szeretnénk minél több embert arra serkenteni, hogy hozzájáruljon az európai fák védelméhez, ezért idén a versenyhez kapcsolódóan adománygyűjtésbe is kezdünk. Támogatásával jelképesen mindenki egy-egy fát ölel meg.” – mondta el Michal Vesely, az Environmental Partnership Association ügyvezető igazgatója. Az összegyűlt adományok a verseny győztesét illetik majd.

A nemzetközi versenyt a European Partnership Association (EPA, Környezeti Partnerség Egyesület) szervezi, a magyar fordulót pedig a 6 alapítványt tömörítő EPA magyar tagja, az Ökotárs Alapítvány. Támogatói az Európai Földtulajdonosok Szövetsége, az Európai Unió és a Tetra Pak. A mozgalomban évente több százezren vesznek részt, a versengő országok száma a kezdetek óta 5-ről 15-re emelkedett.

Forrás: Ökotárs Alapítvány

Update: Mi már szavaztunk. Szavazatunkat személyesen a molyhos tölgy köszönte meg.
ev-faja-szavazat

Ez is érdekes lehet számodra

Népszerű