Főoldal Kultúra 72.653 szavazattal a bátaszéki molyhos tölgy az év európai fája

72.653 szavazattal a bátaszéki molyhos tölgy az év európai fája

szerző robinwood

Bátaszék legöregebb fája, a település büszkesége, a Szent Orbán Kápolna melletti

molyhos tölgy lett a 2016-os év európai fája.

A Brüsszelben szerdán nyilvánosságra hozott eredmény szerint a versenyen a bátaszéki fa

72 653 szavazatot kapott

– olvasható a szervező Environmental Partnership Association közleményében.
Idézik Karmenu Vella környezetpolitikáért felelős uniós biztost, aki a díjátadón videoüzenetben köszöntötte a résztvevőket, és aki szerint „a fák arra emlékeztetnek mindannyiunkat, hogy milyen fontos része életünknek a természet”.
Pavel Poc, az Európai Parlament Környezetvédelmi, Közegészségügyi és Élelmiszer-biztonsági Bizottságának egyik alelnöke, a díjátadó egyik védnöke beszédében azt hangsúlyozta, hogy „a fákkal való találkozás számos történetet hoz felszínre, amelyek gyakran legendákká válnak, néha történelmünk részét képezik.”Év fája 2016 - Molyhos tölgyA versenyszervezők reménye szerint Az év európai fája kezdeményezés néhány éven belül páneurópai mozgalommá válik, amely jelentősen és mérhetően foga erősíteni a helyi közösségeket és a környezettudatos életmódot.
A közlemény felidézi, hogy 15 európai ország 15 fája versengett egymással A 2016-os év európai fája címért. Minden versenyben részt vevő fa a környezetükben élő emberek és a növényvilág kapcsolatának jelképei, és egyúttal a természeti örökség fontosságát, illetve a helyi közösségek összefogását mutatják – írták.

Bátaszéki Molyhos tölgy - év fája
Fotó: evfaja.okotars.hu
Bátaszéki Molyhos tölgy - év fája
Fotó: evfaja.okotars.hu
Bátaszéki Molyhos tölgy - év fája
Fotó: evfaja.okotars.hu
Bátaszéki Molyhos tölgy - év fája
Fotó: evfaja.okotars.hu
Bátaszéki Molyhos tölgy - év fája
Fotó: evfaja.okotars.hu
Év fája 2016 - Mohos tölgy
Fotó: evfaja.okotars.hu

Az idei nyertes, az öreg molyhos tölgy a Bátaszék feletti dombon őrködik, vigyáz a településre, hogy történelmi és emberi értékeit meg tudja őrizni az utókornak. „Az évszázadok óta őrködő tölgy szeretetét, tiszteletét bizonyítja, hogy minden évben május 25-én, Orbán napján a környék lakosai szívesen elevenítik fel a hagyományt, amely szerint a tölgy törzsét gazdagon meg kell locsolni borral, hogy a következő évben is bőséges szőlő és bor teremjen a vidéken” – olvasható a verseny magyar nyelvű honlapján.

Sümegi József diakónus, a város önkormányzati képviselője (Fidesz-KDNP) az MTI-nek elmondta, hogy a díj példaértékű összefogás eredménye, minden bátaszéki magáénak érezte a tölgy népszerűsítését.
Hozzátette, hogy a négyszáz éves fa egyházi területen áll, és azért is maradhatott meg, mert védte az Orbán-kápolnát. A környék ősnövénytakarójához tartozik, tisztelet és megbecsülés övezi. A bátaszékiek régóta gondozzák, levágott száraz ágainak helyét begyógyították, ezzel óvva meg a betegségektől. A bátaszéki molyhos tölgy a békés, szeretetteljes együttélésnek, a sokgyökerű bátaszéki közösségnek a szimbóluma – mondta a képviselő.
Az év európai fája díjat idén május 25-én, Orbán napon ünneplik meg Bátaszéken, amikor egy molyhos tölgy-csemetét is ültetnek az öreg tölgy mellé, jelezve az utókornak, hogy van folytatása a hagyományoknak – tette hozzá.

Idén második helyen végzett a csehországi ezeréves hárs 43 451 szavazattal, harmadik helyezett lett a szlovákiai Bosác körtefája 29 114 vokssal.

Az öreg molyhos tölgy a Bátaszék feletti dombon őrködik, vigyáz a településre, hogy történelmi és emberi értékeit meg tudja őrizni az utókornak, ne tudjon többé ártani a török veszedelem, se tűzvész, se a jégkár, se világháború. Az évszázadok óta őrködő tölgy szeretetét, tiszteletét bizonyítja, hogy minden naptári év május 25-én Orbán napján megmozdul a város apraja nagyja. Az óvodások, a kisiskolások, a gimnazisták, a katolikus hívők, a természet és a mezőgazdaság tisztelői, azaz mindenki szívesen eleveníti fel a hagyományt, mely szerint a tölgy törzsét gazdagon meg kell locsolni borral, hogy a következő évben is bőséges szőlő és bor teremjen a vidéken.

 

Fa elhelyezkedése: Bátaszék
GPS koordináták:
46.197861 / 18.714460 | N 46° 11′ 52,3″ / E 18° 42′ 52,06″
Faj: molyhos tölgy (Quercus pubescens)
Kora: 300-400 év
Magassága: 17,5 m
Törzskerület: 4,70 m

Forrás: MTI
Címlapfotó: pecsiegyhazmegye.hu

Ez is érdekes lehet számodra