Főoldal Gazdaság A piaci adatok alapján javult a könnyűszerkezetes házak megítélése

A piaci adatok alapján javult a könnyűszerkezetes házak megítélése

szerző robinwood

A tavalyihoz képest 40-60 százalékkal nőtt a kész- és könnyűszerkezetes házak gyártásával, forgalmazásával foglalkozó cégek megrendelése, de több cégnél a forgalomduplázódás sem ritka. A KSH adatai szerint az év eleji kivárás után a második negyedévre a magánerős építkezők és a fejlesztők is aktivizálódtak a lakáspiacon – olvastuk a nepszabadsag.hu-n.

Májusban több mint a duplájára, 1400 fölé emelkedett az új építési engedélyek száma.

Míg 2009 előtt évente akár kétezer könnyűszerkezetes ház épült Magyarországon, a gazdasági válság alatt a cégenként jellemző 30-40 megrendelés 2-3 darabra esett vissza. Az ágazat jövőre újra elérheti az évi kétezer darabot: a
családi otthonteremtési kedvezmény és az 5 százalékra levitt áfa pörgette fel a piacot.

Könnyűszerkezetes házak négyzetméterenként 150-170 ezer forintért már építtethetők, a középkategória 250 ezer forintnál kezdődik, 300 ezer forint felett pedig prémium besorolású épület húzható fel.

Könnyűszerkezetes ház

Bízunk abban, hogy a könnyűszerkezetes házak piaci fellendülése mögött nemcsak az építőipar általános pozitív hangulata áll, hanem az ilyen típusú házépítés kedvezőbb megítélése is. Abban, hogy ez így alakult, valószínűleg közrejátszik az elmúlt pár év piaci tisztulása is. Ma már csak az igazán elszánt és szakértő cégek foglalkoznak könnyűszerkezetes házak építésével. Mi legalábbis ebben reménykedünk.

Már közelít a válság előtti állapot

Az év eleji kivárás után a második negyedévre a magánerős építkezők és a fejlesztők is aktivizálódtak a lakáspiacon. Májusban több mint a duplájára, 1400 fölé emelkedett az új építési engedélyek száma az előző év hasonló időszakához képest.

Az újonnan engedélyezett épületek túlnyomó többsége lakóingatlan, az érintett alapterület majdnem a háromszorosára, 360 ezer négyzetméterre nőtt az egy évvel korábbi szinthez képest – közölte a Központi Statisztikai Hivatal.
A kiadott építési engedélyek száma az év elejétől kezdve hónapról hónapra növekedett. Ha ez a trend folytatódik, akkor jócskán meghaladhatja az elmúlt évi 6500-at, és a válság előtti szinthez közeledhet a kiadott engedélyek száma.

Ez is érdekes lehet számodra

Népszerű