Főoldal Gazdaság Az árnövekedés ellenére továbbra is népszerűek a készházak

Az árnövekedés ellenére továbbra is népszerűek a készházak

szerző robinwood

Jelenleg a készházaknál is 300 ezer forint körül van már egy négyzetméter ára – írta a HVG.hu a világgazdaságra hivatkozva.

Két év alatt több mint 300 százalékos forgalomnövekedést hozott a készházak piacán a csökkentett lakásáfát kihasználni igyekvő vásárlók rohama.

Míg 2015-ben 300, tavaly már mintegy ezer készház épült, de a keresletnövekedés ennél is nagyobb – nyilatkozta Kárpáti József, az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetsége (ÉVOSZ) könnyűszerkezet-építő tagozatának elnöke. Megjegyezte, hogy bár egy átlagos minőségű és felszereltségű készház három hónap alatt kulcsrakészre kivitelezhető, folyamatosan nő a kivitelező cégeknél sorban álló megrendelők száma, és egyre gyakrabban bukkan fel a szerződésekben már most a 2019-re szóló teljesítési határidő.

Az érdeklődés még mindig fokozódik, a potenciális megrendelők egy részét azonban már elriasztják a hirtelen megnövekedett költségek, amelyek 8-10 millió forinttal emelték meg egy klasszikus, 100-120 négyzetméteres földszintes készház büdzséjét.

Kárpáti József elmondása szerint a telekárak országszerte 5-30 százalékos mértékben nőttek, a munkaerő 50 százalékkal lett drágább, így a 2016-ban még négyzetméterenként 220-250 ezer forint között mozgó készházárak előbb 250-270 ezerre, újabban pedig 300 ezer forint közelébe emelkedtek. Amint a lakásáfa 5 százalékról 27 százalékra nő majd – azaz 2020-tól -, a könnyűszerkezetes épületek átlagos négyzetméterára eléri a 360 ezer forintot.

Népszerű