Főoldal Dizájn Határtalan Design: tizenegy ország csaknem száz tervezőjének munkái az Új Budapest Galériában

Határtalan Design: tizenegy ország csaknem száz tervezőjének munkái az Új Budapest Galériában

szerző robinwood

Tizenegy ország csaknem száz tervezőjének bútorait, lakástextiljeit és lakberendezési kiegészítőit mutatja be az a nagyszabású kiállítás, amely Határtalan Design címmel látható az Új Budapest Galériában a Budapesti Tavaszi Fesztivál (BTF) keretében.

A 12. madeinhungary + 5. MeeD, Határtalan Design című tárlat csaknem kilencszáz négyzetméteren vonultatja fel a cseh, dán, észt, finn, lengyel, lett, litván, magyar, norvég, szlovák és svéd kortárs dizájnerek munkáit – közölte a galéria szerdán az MTI-vel.

12. madeinhungary kiállítás

Fotó: Facebook

A kiállításon a sorozatgyártott termékek és kisszériás darabok mellett láthatóak egyedi alkotások is, amelyek között az autonóm, illetve gyártói megrendelésre készült darabok is helyet kaptak. A fiatal és középgenerációs tervezők között több hazai és nemzetközi díjjal kitüntetett művész is bemutatkozik. Az alkotók között van Helena Darbujanova cseh, Cecile Manz dán, Hanna Särökaari finn, valamint Dorota Koziara és Tomek Rygalik lengyel dizájner.

Különálló egységként mutatják be a Texhibition elnevezésű projektet, amely öt hazai gyártó és csaknem húsz textiltervező együttműködésében valósult meg, valamint a Budapesti Metropolitan Egyetem, a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem és a Soproni Egyetem (volt Nyugat-magyarországi Egyetem) hallgatóinak munkáit.

A május 7-ig nyitva tartó kiállítás mellett szombaton a Professional expo-day Design Without Borders című szakmai napon hazai és külföldi tervezők, a Fiatal Iparművészek Stúdiója Egyesület és a Lodzi Design Fesztivál, Európa egyik legdinamikusabban fejlődő szakmai rendezvénysorozata is bemutatkozik.

Folytatva a hagyományokat a kiállítást ebben ez évben is szakmai és társművészeti programok, tárlatvezetések sora kíséri.
Idén is átadják a Határtalan Design Díj elismerést, amelyet a zsűri három tervezőnek ítél oda. Az elismerés célja, hogy felhívja a figyelmet a dizájnban rejlő potenciálra, a mecenatúra jelentőségére, különös tekintettel a visegrádi négyek országaira.

A rendezvény Facebook oldalán további képeket és videókat találsz.

Először adják át a Lodzi Design Fesztivál díját, amely a feltörekvő tehetségek lengyelországi fesztiválokon való bemutatkozását segíti.
Mint írják, a kiállítás Magyarországon egyedülálló módon független szakmai összefogás eredményeként – Szigeti Szilvia és Radnóti Tamás dizájnerek művészeti vezetésével – valósul meg.
A szervezők és a résztvevők hosszú évek óta azon dolgoznak, hogy a kiállítás a régió egyik legrangosabb független szakmai fórumává váljon, és alapot teremtsen a szakmai párbeszédre, közös nemzetközi projektek, kiállítások szervezésére, ugyanakkor a téma iránt érdeklődő nagyközönséget is megismertessék a hazai, a régiós, a balti és skandináv országok legfigyelemreméltóbb tehetségeivel – írták a tájékoztatóban.

Forrás: MTI
Címlapfotó: Juhász Tamás

Ez is érdekes lehet számodra

Népszerű