Főoldal Friss Hulladékgazdálkodás és környezetmenedzsment címmel tartottak konferenciát Szombathelyen

Hulladékgazdálkodás és környezetmenedzsment címmel tartottak konferenciát Szombathelyen

szerző robinwood

A esemény szervezője a Falco Zrt. és a Lignomat Kft. az erős szakmai program mellett a nem kevésbé fontos szakpolitikai részvételért is sokat tettek a szombathelyi konferencia szervezésekor.

A téma rendkívül időszerű és szerteágazó, talán ennek is volt köszönhető, hogy

több mint kétszáz meghívott vendég érkezett a rendezvényre.

Nyilván nem lehet előre felmérni, hogy a közönség milyen szinten áll fenntartható fejlődés, hulladékgazdálkodás, körforgásos gazdaság vagy éppen a fahulladék kezelési ismeretek terén. Ebből adódóan az általános ismereteket bővítő és valóban konkrét szakmai előadások váltották egymást a nap folyamán.

Fotó: VAOL.hu

Mint mondtam, a téma óriási, sorba szedni az elhangzottakat és megfogalmazni a konklúziót ennek a rövid beszámolónak nem feladata, csak néhány input erejéig térünk ki az elhangzottakra.

Mindjárt az elején szeretném elmondani, – bár nem került kimondásra, de érezhető volt – hogy a szervezőknek a szakmai tartalom, illetve annak interpretálása mellett legalább annyira fontos, hogy a szakpolitika képviselőinek is megmutassák, mennyire exponált témát jelent a faipar számára a hulladékgazdálkodás. Ezt a típusú lobbi tevékenységet a Falco Zrt. vállalta magára. Van ebben némi pikantéria, de ezt nem lenne most elegáns taglalni.

A fővédnökséget elfogadta Dr. Palkovics László, valamint az Információs és Technológiai Minisztérium. Ugyan a miniszter úr személyesen nem volt jelen,

az ITM, valamint az Agrárminisztérium Erdőgazdálkodási Főosztálya is képviseltette magát a konferencián.

Azon túl, hogy betekintést nyerhettünk abba, hogy milyen uniós elvárásoknak kell megfelelnünk, illetve mi vár ránk a közép- és hosszútávú tervek megvalósítása során, szóval amellett, hogy nagyjából képbe kerülhettünk, az erődemonstrálás legalább ennyire fontos volt.

A szervezők nem szemérmeskedtek, igenis meg akarták mutatni, hogy képesek leültetni egy asztalhoz (na jó, sok asztalhoz) az oktatás és a szakma tudományos elitje mellett az ipar és a szakpolitika szereplőit is.

A kötelező protokollt követően Kovács Tamás, a Falco Zrt. PR vezetője adta meg az alaphangot. Messzebbről indított előadásában a Soproni Egyetemmel közösen kidolgozott, a faipari szektort érintő hulladékgazdálkodási kutatások mellett a szakoktatás szerepére és természetesen a Falco Zrt. szerepvállalására is kitért. Racionális és egyben életszerű kontextusba helyezte a problémát. A soproni egyetem kutatási potenciáljára támaszkodva az ipar bevonásával olyan koncepció megfogalmazását vizionálja, amely az európai normák teljesítésén túl hosszútávú hulladékgazdálkodási lehetőséget adhat majd a faipar számára.

Kovács Tamás (Fotó: VAOL.hu)

Azt is egyértelművé tette, hogy egyedül a Falco Zrt. nem lesz elegendő egy országos program megvalósításához. Nyilvánvaló, hogy gazdasági erejükből, piacvezetői szerepükből adódóan meghatározóak, sőt egyfajta katalizátori szerepkört is vállalniuk kell majd.

A faiparban keletkező hulladék

  • tisztítása,
  • csoportosítása,
  • deponálása,
  • majd a felhasználás helyére való hatékony szállítása

nélkül a faalapú laptermékek és kompozit lapok gyártása terén nem lesz előrelépés a gyártás során felhasznált hulladék volumenét tekintve. Egy ilyen rendkívül összetett és nagy léptékű projekt nem fog megvalósulni szakszerű tájékoztatás, anyagi és erkölcsi motiváció nélkül. A szakminisztérium feladata tehát nemcsak a tájékoztatás és az uniós normatívák elérése, hanem a megfelelő finanszírozási háttér biztosítása is.

Amennyiben elfogadjuk a Kovács Tamás által megfogalmazott téziseket, a szakmai nap előadásait, illetve a felvillantott témákat e tézisek mögé tudjuk illeszteni, mégiscsak kirajzolódik egy kép, ha nem is túl vidám.

Környezeti katasztrófával való riogatás helyett konkrét, azonnali cselekvés szükséges!

A hulladék elásása és ezzel az égig érő szeméthegyek emelése helyett szelektálás, tisztítás és újrahasznosítás a megoldás. Mindezek mellett pedig egyfajta paradigmaváltás szükséges, minek eredményeként kevesebb hulladékot termelünk majd.

A fent leírtakat többször és sokszempontból körbejáró előadások mondandója egy irányba mutatott, nevezetesen arra világított rá, hogy komplex, offenzív megoldásra van szükség a faiparban is!

A lakosság gondolkodásmódjának átalakítása nem a mi feladatunk, de szűkebb hazánk, a faipar területén kötelességünk tenni, hogy a hulladékgazdálkodás és a környezetmenedzsment ne csak hangzatos szólamok legyenek.

Ez is érdekes lehet számodra

Népszerű