Főoldal Friss A Falco Zrt. visszavonta fellebbezését, megvalósul a környezetvédelmi beruházás

A Falco Zrt. visszavonta fellebbezését, megvalósul a környezetvédelmi beruházás

szerző robinwood

Nyolcmilliárd forint értékű környezetvédelmi beruházást hajt végre legkésőbb 2017 szeptember végéig Szombathelyen a forgácslapok és laminált bútorlapok gyártásával foglalkozó Falco Zrt. – közölte az MTI-vel a társaság.

A Falco állította, mindenben megfelelnek az előírásoknak

A Falco szomszédságában lévő Pick-telep lakói évtizedek óta tiltakoznak a gyár működése ellen, a por, a zaj, a kamionforgalom, a levegőbe kerülő szúrós szagú, a nyálkahártyát irritáló, szerintük egészségüket is károsító anyagok miatt, amelyekért a Falcót hibáztatják. A cég viszont eddig következesen azt állította, hogy mindenben megfelelnek az előírásoknak, kibocsátásuk határértéken belül marad.

Tavaly októberben Hende Csaba (Fidesz), Szombathely országgyűlési képviselőjének kezdeményezésére csaknem nyolcezren írták alá azt a petíciót, amelyben hatékony szűrőberendezések mielőbbi felszerelését és a folyamatos mérések lehetőségének azonnali megvalósítását követelték. A lakossági bejelentések alapján ombudsmani vizsgálat is folyt az ügyben.

Videó: nyugat.hu

Időközben született egy jogszabály, amely előírta a faipari cégek számára egy új környezetvédelmi engedély (IPPC) megszerzését, amelyet a zöldhatóság első fokon megadott a szombathelyi cégnek, de a határozatot több civil szervezet, magánszemély és Szombathely önkormányzata, végül pedig maga a Falco is megfellebbezte. E nélkül viszont nem lehet kiadni a környezetvédelmi beruházáshoz szükséges építési engedélyt sem.

Végül a forgácslapgyártó beadta a derekát

A Falco Zrt. az MTI-hez eljuttatott közleményében tudatta: visszavonja az engedély elleni fellebbezését és reméli, hogy Szombathely, illetve azok a szervezetek és személyek, akik szintén fellebbeztek az elsőfokú határozat ellen, követik a vállalat példáját, amivel megteremtik a jogi feltételét annak, hogy mielőbb felépülhessen az új szárító és szűrőberendezés, valamint a mérőállomás.

Hende Csaba az MTI-nek a Falco nyilatkozatára reagálva “a józan ész győzelmének” nevezte, hogy a cég a lakossági tiltakozásoknak is engedve elkötelezte magát a levegőszennyezést csökkentő legkorszerűbb szűrőberendezés megépítése mellett, és alig több mint egy hónapon belül felszerelteti a szennyezőanyag kibocsátás folyamatos mérését szolgáló műszereket.
Hozzátette: a városnak elő kell segítenie, hogy a megígért berendezéseket mielőbb felszereljék és azok a jövőben folyamatosan működjenek.

A Falco Zrt. az utóbbi években több tízmilliárd forint értékű fejlesztést hajtott végre uniós támogatással a 250 embert foglalkoztató szombathelyi gyárban, 2014 májusában adták át például forgácslapgyártó üzemüket. A cég évi 450 ezer köbméter cementkötésű forgácslapot, 16 millió négyzetméter lamináltlapot, 32 millió négyzetméter impregnált papírt és 2,5 millió négyzetméter tükörfényes lamináltlapot tud előállítani.

Ez is érdekes lehet számodra

Népszerű