Főoldal Friss 300 fát ültettek egy osztrák labdarúgó-stadionba

300 fát ültettek egy osztrák labdarúgó-stadionba

szerző robinwood

A svájci származású művész Klaus Littmann álmodta meg ezt az egyszerre érdekes és egyszerre lehangoló projektet. 300 fát ültetett egy osztrák labdarúgó-stadionba. Egy klasszikus európai erdőt telepítettek, amit a látogatók, mint egy tárlatként tekinthetnek meg.

Stadionszékeken ülve, merengve nézhetjük az őszbe forduló erdő csodálatos látványát. Disztópikus vízió, remélem nem jön be. Én személy szerint nem szeretném megélni azt a világot, amikor a fák olyan szereplői lesznek az életünknek, mint az állatkerti állatok.

Fák a stadionban

Ugyanakkor a projekt időszerű és figyelemfelkeltő.

A földön végzett áldásos tevékenységünk áldozatává válnak a fák is, ha nem leszünk észnél.

A magánadományokból finanszírozott klagenfurti projekthez

  • 7000 köbméter faforgácsot,
  • 4500 négyzetméter gyepszőnyeget
  • és 10 kilométernyi vízvezetéket használtak fel.

A kiállítás idején a város másodosztályú futballcsapata egy szomszédos stadionban játszik, amely szerényebb méretével jobban meg is felel a közönség létszámának.

Fák a stadionban

A projektet Enzo Enea svájci tájépítész valósította meg, aki 2010-ben saját famúzeumot nyitott a Zürichi-tó melletti Rapperswilben, egy 75 ezer négyzetméteres parkban, ahol eddig félszáz, esetenként több mint 100 éves fát gyűjtött egybe.

Enea főleg olyan fákat gyűjt, amelyektől mások meg akarnak szabadulni, hogy helyet nyerjenek épületek vagy utak számára. Az összegyűjtött élő fák szállítása olykor komoly logisztikai problémát jelent, például, ha túl széles egy fa ahhoz, hogy átférjen egy alagúton, ilyenkor akár helikopter segítségét is igénybe veszik.

Népszerű