Főoldal Kultúra Kihalóban van Magyarországon a kádármesterség

Kihalóban van Magyarországon a kádármesterség

szerző robinwood

A mesterség kihalóban van, a gépesítés miatt már nincs szükség kézi munkára, és az oktatás is döcögős. Ráadásul egyre kevesebb és drágább az alapanyag.

A HVG.hu a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei kádároknál járt, hogy megnézze, hogyan boldogulnak a franciák uralta piacon, és lesz-e utánpótlás a műhelyekben.

Kádár

2006-2007-ben 14 embert oktattunk, heti 4 napon 3 műhelyben tartottunk gyakorlati képzést, az elméleti oktatás pedig Szerencsen volt. Ez az évfolyam sikeresen végzett, de azóta sajnos a támogatás elmaradt, így további képzéseket nem tudtunk tartani. A Kereskedelmi- és Iparkamarának van egy kezdeményezése Miskolcon, meglátjuk, mi sül ki belőle.

– mondta a HVG-nek Hotyek Attila, erdőbényei kádármester.

Kevesebb a fa, és sokan vannak rá

Az alapanyag-ellátásnál óriási problémákat látok, nagyon kevés 80-100 éves fa van már az országban. A helyzetet rontja a multik bejövetele és ittléte, mert nagyon felverték az alapanyag árát. Ehhez jön még az, hogy ezek a vállalatok nem csak Magyarországon készítik a végterméket. Külföldre viszik a dongát összeszerelni, és ezzel a hozzáadott érték nem itt jelenik meg. Ezzel nem tudunk versenyezni. Itt helyben nekünk annyi sanszunk van, hogy nem 4 vagy 6 méteres rönköket veszünk meg, hanem akár az ipari fából is ki tudjuk válogatni a kisebbeket. Sokan vagyunk erre az erdőállományra, egy licitáláson esélyünk sincs. Inkább megkeresünk olyan kis erdészeteket, ahol egy évben csak 15-20 köbméter minőségi fát termelnek ki, mert az nem érdekli a nagyokat” – mondja Hotyek Attila.

Egy hordó legfeljebb öt évig tartja a minőséget, addig adhat hozzá a bor ízéhez. De a hordó nem hal meg, mert ezután eladják pálinka vagy konyak tárolására. Akár 60-80 évet is kibír. Túléli a kádárokat.

Akit érdekel a teljes cikk, ide kattintva elolvashatja.

Címlapfotó: elitbor.hu

Népszerű