Főoldal Friss Egy ház, csodás ablakokkal

Egy ház, csodás ablakokkal

szerző Mózes Lajos

A montreali építész, Ravi Handa tervezte ezt a faházat, ahol a fókuszba a galérián kialakított háló és a nagy nyitott nappali élettér mellett a fa, mint építőanyag került. A félig nyitott galériás kialakításnak köszönhetően a viszonylag kicsi alapterület ellenére is nagy és minden szempontból élhető tér valósult meg.

A ház tervezésekor fontos volt, hogy az alapterülete 140 négyzetméternél ne legyen nagyobb. Mérete ellenére az építész három hálószobát, két fürdőszobát és egy szaunát is elhelyezett az otthonba.

A cédrusfa borítású házba az északi oldalról lehet bejutni a teljes magasságú üvegajtón. A földszinten található a gyerek hálószoba, fürdőszoba és szauna, valamint a nyitott koncepciójú konyha, nappali és étkező, amely az épület délnyugati sarkán lévő teraszra nyílik.

A belső terek tágasabbá tételének egyik módja az volt, hogy az elsődleges hálószoba felé nyitott, dupla magasságú lakóteret alakítottak ki. Ez a félemeletként kialakított konfiguráció mindkét helyiséget nagyobbnak érezteti.

A másik pedig a gyönyörű alu-fa ablakok beépítése. Az egész épület esetében, ha az anyaghasználatot nézzük, a fa és a természetes visszafogott színek használata a jellemző. Ilyen környezetben és felfogásban alkotott épület esetében ez nem is meglepő.

Az emeleten az elsődleges hálószoba és egy vendégszoba osztozik egy mellékhelyiségen a lépcsőházban.

A mennyezetet borító nyárfa deszkák minden emeleti szobában láthatók. Ez kapcsolatot teremt a szobák között, miközben nagyobbnak is érezzük őket. Az építész gondosan ügyelt arra, hogy a környező erdőre nyíló kilátást minden szobából biztosítsa.

A nappaliban egy különleges megoldás, egy “üvegezett sarok” teremt kapcsolatot a belső tér és a külvilág között. Az ablakok keretbe foglalt, csodálatos kilátást nyújtanak a házat körülvevő vörös juharokra és nyárfákra. A halvány faárnyalatok és a monokróm színek egyszerű palettája teszi teljessé a képet, nyugodt légkört teremtve ennek az elszigetelt menedéknek.

Népszerű